Linkovi

Kurti se obratio Trampu i Pompeu, kosovski parlament raspravlja o predlogu ukidanja taksi


Aljbin Kurti, kosovski premijer, saopštava predlog o ukidanju carina, arhivska fotografija (Foto: Vlada Kosova)
Aljbin Kurti, kosovski premijer, saopštava predlog o ukidanju carina, arhivska fotografija (Foto: Vlada Kosova)

Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti uputio je pisma predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu i državnom sekretaru Majku Pompeu u kojima je najavio da će 15. marta započeti sa ukidanjem taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uz naglašavanje očekivanja da Beograd odgovori recipročnim merama. Pisma, u kojima je kao datum slanja naveden 28. februar, Kurtijev kabinet je medijima prosledio u danu u kom Skupština Kosova raspravlja o predlogu kosovskog premijera o postepenom ukidanju taksi na uvozne proizvode iz Srbije i BiH.

Pismo premijera Kosova Aljbina Kurtija američkom predsedniku Trampu
Pismo premijera Kosova Aljbina Kurtija američkom predsedniku Trampu


"Moja vlada i ja posvećeni smo rešavanju preostalih pitanja između Republike Kosovo i Srbije. I dalje smo uvereni da se to mora učiniti u okviru dijaloga, koji bi kulminirao uzajamnim priznanjem dveju država. Verujemo da je ovo važan put za integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu i postizanje istorijskog sporazuma koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu", napisao je Kurti i nastavio:

"Zato ćemo 15. marta početi da ukidamo tarife na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je uvela prethodna vlada. U početku će se ukinuti naknade za sirovine. To radimo kao izraz dobre diplomatske volje i kao znak naše posvećenosti ka bliskoj saradnji SAD u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će se naše akcije recipročno vratiti iz Beograda, od kog očekujemo da će ukloniti sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i zaustaviti kampanju za priznavanje Kosova”, navedeno je u pismu kosovskog premijera američkom predsedniku Trampu.

Kurti poziva SAD i EU da uspostave mehanizme za nadgledanje i sankcioniranje, kako bi se obe strane - i Beograd, i Priština - pridržavale obaveza preuzetih u skladu sa sadašnjim i budućim sporazumima.

On najavljuje okončanje konfuzije po pitanju toga ko sa Srbijom pregovara u ime Kosova, naglašavajući da njegova vlada ima ustavni mandat, političku volju i punu odgovorost za vožene tog procesa.

Kurti je, naglašavajući da su odnosi sa SAD prioritet njegove vlade, pismo započeo zahvaljivanjem Trampu na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Republici Kosovo i na posvećenosti izgradnji ekonomskih prilika, bezbednosti i trajnog mira na Balkanu.

"Izuzetno cenimo lični interes koji ste pokazali za budućnost naše zemlje i našeg regiona", piše Kurti.

"Vaša administracija je već imala pozitivan uticaj na zapadni Balkan, donoseći novu energiju i primenjivost u rešavanju problema, što veoma pozdravljamo", napisao je premijer Kosova.

Skupštinska rasprava i simbolični kovčeg za Kurtijeva obećanja

Uoči početka zasedanja Skupštine Kosova, aktivisti Alijanse za budućnost Kosova, stranke bivšeg pre položili su pred ulazom u dvorište parlamenta kovčeg - simbolišući sahranu obećanja premijera Aljbina Kurtija. Na papirima kojima je kovčeg bio oblepljen pisalo je - 100 odsto takse, obećanja, principi, reciprocitet.

Kovčeg koji su pred zgradom Skupštine Kosova postavili aktivisti Alijanse za budućnost Kosova: Foto RFE/RL
Kovčeg koji su pred zgradom Skupštine Kosova postavili aktivisti Alijanse za budućnost Kosova: Foto RFE/RL

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je efekat takse bio minimalan, jer je bilo krijumčarenja robe. On je naveo da “sve ili ništa” ili “sada ili nikada” nije najbolji pristup onih koji insistiraju na ukidanje takse i pozvao Srbiju da se izjasni o tome da li će obustaviti kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

"Srbija treba da se dokaže i izjasni da li obustavlja kampanju za povlačenje priznanja ukoliko mi 15. marta ukinemo takse. Značajno je da se shvati da su naše mere normalne za suverenu zemlju", rekao je Kurti.

Daut Haradinaj, šef poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova, partije bivšeg premijera Ramuša Haradinaja koja je novembra 2018. inicirala uvođenje taksi, rekao je da postoje brojni razlozi zbog kojih takse ne bi trebalo da budu ukinute. On je podsetio da prethodna vlada i pored ogromnog međunarodnog pritiska za ukidanje taksi, nije popustila.

“Ta kaznena mera je postavljena prema Srbiji, a ne prema našim saveznicima koji su pomogli Kosovu da bude oslobođeno, pomogli su nezavisnost Kosova i nastavljaju da pomažu i dan danas. Uspostavljanjem takse naša država je rekla da ima dostojanstvo i svog domaćina u jednakom položaju dijaloga, a ne kako je bilo do tada. Kosovo nije više tretirano sa fusnotom, već kao republika i ozbiljan saveznik naših partnera”, rekao je Haradinaj.

Kadri Veselji, bivši predsednik kosovskog parlamenta i lider opozicione Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je kazao da Aljbin Kurti predstavlja rizik za budućnost Kosova i da taksa može biti interes samo kada se "suprotstavlja srpskoj državi, a nikada SAD".

"Od Srbije treba da se odvojimo što pre. Nismo mogli normalno da razgovaramo sa Srbijom, nismo slučajno vodili ratove. Treba da imamo dobrosusedske odnose, komunikaciju i da sačuvamo državu. Takse smo uveli kako bi smo došli do konačnog sporazuma", poručio je Veselji.

O ukidanju takse odlučuje Vlada Kosova, čija sednica tim povodom bi trebalo da se održi tokom nedelje.

XS
SM
MD
LG