Linkovi

Ričard Grenel, Oliver Varhelji pozvali Prištinu da ukine takse


Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova ambasador Ričard Grenel sa novinarima posle susreta sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, u Prištini, 23. januara 2020. (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova ambasador Ričard Grenel sa novinarima posle susreta sa liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, u Prištini, 23. januara 2020. (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel pozvao je novu vladu u Prištini da neodložno ukine takse na srpske proizvode koje su razlog za blokadu pregovora Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju agenciji Asošijeted Pres (AP).

"Očekujemo da takse budu odmah ukinute", poručio je Grenel u saopštenju prosleđenom AP-u.

Grenel, koji je i američki ambasador u Nemačkoj, istakao je da su SAD "jasno stavile do znanja partijskim liderima na Kosovu da je ukidanje taksi u najboljem interesu Kosova i njegove ekonomije, kao i želje da privuče nove poslove".

AP podseća da je Grenel prošlog meseca posredovao po pitanju sporazuma o obnovi želežničkog i vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine.

"Činimo istorijski napredak. Uskoro će biti novih vesti, jer obe strane žele da se ide napred. Ovi koraci će doprineti boljem životu narodu regiona", naglasio je Grenel.

Većinom glasova kosovski parlament izglasao je u ponedeljak zajedničku vladu pokreta Samooopredeljnje i Demokratskog saveza Kosova, koju će predvoditi Aljbin Kurti.

I komesar za proširenje EU traži ukidanje taksi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozvao je Vladu Kosova da ukine takse i da što pre nastavi dijalog sa Beogradom.

”Takse moraju biti ukinute. Brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine je od ključne važnosti”, poručio je Varhelji, prenosi Kosovo onlajn.

Oliver Varhelji
Oliver Varhelji

On je na svom Tviter nalogu pozvao Kosovo da obnovi angažman u regionalnim inicijativama i naveo da će takav korak doneti dobrobit građanima Kosova i celom regionu Zapadnog Balkana

Varhelji navodi da očekuje saradnju sa novom kosovskom vladom, na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

”Ima puno posla da se uradi. Evropska komisija spremna je da pomogne Kosovu u radu na reformskoj agendi, a poseban fokus mora biti na vladavini prava, javnoj administraciji i ekonomiji”, naveo je Varhelji.

XS
SM
MD
LG