Linkovi

Kurti ponovio - umesto taksi reciprocitet sa Srbijom


Premijer Kosova Aljbin Kurti i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini, 5. februar 2020. (Foto: VOA)
Premijer Kosova Aljbin Kurti i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini, 5. februar 2020. (Foto: VOA)

Taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće zamenjena političko-ekonomskim reciprocitetom, ali samo sa Srbijom, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti posle sastanka sa Natalijom Apostolovom, šeficom kancelarije Evropske unije na Kosovu. Apostolova je ponovila stav Evropske Unije da takse treba ukinuti, jer krše CEFTA sporazum.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Natalijom Apostolovom da ostaje pri svom ranijem stavu kad su u pitanju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Takse će, kako je kazao, biti zamenjene merom političkog i ekonomskog reciprociteta sa Srbijom.

„Mi ne stavljamo Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u istu rečenicu nikada i iz istorijskih i trenutnih razloga. Mi smatramo da smo tu gde smo sada kao nova vlada i zbog naše posvećenosti imaćemo političko-ekonomski reciproctitet sa Srbijom, kao zamenu za takse od 100 odsto. Verujem da čak i oni koji su u opoziciji, koji nisu glasali za nas, a ja ću biti i njihov premijer, takođe podržavaju reciprocitet“, rekao je Aljbin Kurti.

Šefica Kancelarije Evropske Unije na Kosovu Natalija Apostolova nije želela da komentariše najavu Kurtija o uvođenju reciprociteta sa Srbijom, rekavši da je neophodno da takse budu ukinute kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

„Mi smatramo da takse krše regionalnu saradnju i CEFTA sporazum, čiji je Kosovo deo. Čekamo da nova vlada izađe sa nekim predlogom i idejama kako će da reše to pitanje. Ne želimo da propisujemo šta će biti rešenje, želimo samo da se te takse povuku kako bi se nastavio dijalog između Kosova i Beograda, za nas je to najvažnije“, rekla je Apostolova.

Kurti se zahvalio Apostolovoj na podršci koju Brisel pruža Kosovu istakavši da će evrointegracije Kosova biti jedan od glavnih prioriteta vlade na čijem je on čelu.

„Zahvaljujem se stalnoj podršci Evropske unije koju pruža Kosovu, a sa druge strane takođe izražavam našu posvećenost da ispratimo sve projekte i procese integracije Kosova u EU, iako postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo i otežale su naš put ka EU. Republika Kosovo i ja kao premijer ostajem posvećen putu ka EU, da idemo ka našoj evropskoj porodici i ka realizaciji najvećeg projekta za mir i razvoj“, rekao je Kurti.

Pored Apostolove premijer Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao i sa šefom OEBS-a na Kosovu Janom Bratuom i britanskim i mađarskim ambasadorima u Prištini Nikolasom Abotom i Laslom Markušom.

XS
SM
MD
LG