Linkovi

Vučić na pitanja Glasa Amerike: O dijalogu tek nakon ukidanja taksi


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara na pitanja medija u vašingtonskom Lafajet parku u blizini Bele kuće
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara na pitanja medija u vašingtonskom Lafajet parku u blizini Bele kuće

"Nakon ukidanja taksi ćemo tek da razgovaramo o dijalogu", bila je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pre susreta sa kosovskim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Beloj kući.

Tači i Vučić razgovarali su u prestonici SAD-a Vašingtonu uz posredovanje Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić je pre susreta, odgovarajući na pitanja srpskog servisa Glasa Amerike, rekao da je Grenel bio nedvosmisleno jasan prethodnih dana: "Prva i jedina stvar je moraju se ukinuti takse, a onda ćemo da razgovaramo o svemu drugom", rekao je Vučić.

Glas Amerike: Znači nema nikakvog drugog traženja prostora za dijalog i onoga što bi se desilo nakon ukidanja taksi?

Vučić: Nakon ukidanja taksi, mi ćemo tek da razgovaramo o dijalogu. Od formata, do rešenja, do tema. Ovako možemo da pričamo o stvarima koja znače slobodan protok robe i usluga, ali koje nisu suštinski deo, supstancijalni deo dijaloga. Možemo da pričamo o hiljadama drugih stvari, nestalim osobama, o čemu pričati sa nevladimim sektorom. Da pričamo o nečemu što su statusna pitanja, o tome možemo tek kada se takse ukinu.

Glas Amerike: O čemu danas može da se razgovara sa Tačijem?

Vučić: Mislim da tu sad postoji jedna vrsta trke između Amerike i Evrope, one će se dogovoriti i morati da imaju jedinstvenu platformu, jedinstveni imenitelj u odnosima sa svima nama, ali ono što ja vidm kao problem je što ne mogu da sagledam, kakvo je to kompromisno rešenje koje može da bude ponuđeno, a da i jedni i drugi mogu da budu podjednako nezadovoljni, da ne kažem podjednako zadovoljni. To mi je problem u ovom trenutku, i to će verovatno biti jedna od suštinskih stvari o kojoj ću morati da razgovaram sa kancelarkom Merkel za koji dan. Ono što je važno to je da se dijalog nastavi, da bismo probali da spuštamo tenziju , da bismo probali u krajnjoj liniji da jedni druge nešto bolje razumemo nego što je to slučaj danas. Da jedni druge ne potcenjujemo i da ne mislimo da samo pobedom nad onim drugim, da smo ostvarili svoje ciljeve. Tu nema pobednika, mi moramo da živimo jedni pored drugih i moramo da živimo i narednih sto godina, baš kao i do danas. Ali da li će to svi da razumeju, to ne znam. Ako mislite da li će da bude nekih konkretnih stvari, ne mislim.

Glas Amerike: Razgovarali ste sa sekretarom Pompeom i rekli ste da ste u Pentagonu naišli na razumevanje za nabavku „Pancira“. Međutim, ovde su u reakciji Stejt depratmenta bile su pomenute čak i sankcije. Da li ste razgovarali o tome?

Vučić: Nisam naišao na razumevanje.... Naišla je na razumevanje činjenica da mi to radimo na transparantan način. A inače da li su oni odušvljeni nabavkom ’Pancira’ – pa nisu. Ali su rekli i priznali da Srbija to radi na transparentan način – jasan način, ne krijući ništa. I da je to fer pristup. Ja ništa više od toga i ne tražim. Što se tiče sankcija mi smo imali kontakte sa Zarzeckim, koji je dolazio u Srbiju, i ti ljudi rade svoj posao. Ne mislimo da smo blizu bilo kojih sankcija na bilo koji način – ali mi moramo da brinemo o svojoj zemlji. Kada ste vojno neutralni morate da imate snage da sačuvate i zaštite svoju zemlju. I nikome da ne pretite. A to oruđe koje smo uzeli i oružje koje smo uzeli je odbrambeno. Kome vi time možete da pretite? Šta možete ’Pancirom’ na nekoj drugoj teritoriji...

Time možete da štitite deo svoga neba i suvereniteta. I ništa više. Dakle, to je politika Srbije da sačuvamo i zaštitimo sebe i ne napadamo nikoga. Ali da budemo dovoljno snažni da svakoga ko bi izvršio eventualnu agresiju na Srbiju odvratimo od toga. Verujem u bolje odnose i sa Pentagonom i sa američkom vojskom i više poverenja. Mislim da smo imali dobre, odlične razgovore, sa Pentagonom i odlične razgovore sa Majkom Pompeom.

Susret Vučića i Pompea

Osvrt o razgovorima sa američkim državnim sekretarom Vučić je objavio na profilu društvene mreže Instagram - budućnostsrbijeav.

"Zahvalan sam američkim zvaničnicima na jasnom stavu i na tome što žele da čuju Srbiju i da razumeju naše probleme. Hvala im što nas uvažavaju i pokazuju tu vrstu poštovanja. To je za Srbiju od velikog značaja. Ovde je u pitanju politika postepene izgradnje boljih odnosa, zamolio sam našeg domaćina gospodina sekretara Pompea da razumeju poziciju Srbije i da nam pomognu da različitim mehanizmima našu ekonomiju i našu politiku i sve druge sfere unapređujemo zajednički. Da polako gradimo odnose prijateljstva i poverenja. Amerika nam je potrebna kao prijatelj. Važno je da gledamo u budućnost", poručio je Aleksandar Vučić u objavi na Instagram profilu budućnostsrbijeav.

Predsednik Srbije boravi u Vašingtonu u okviru višednevne posete tokom koje je razgovarao sa Metjuom Palmerom, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan, kao i bivšim ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem. Prisustvovao je i konferenciji Američkog-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

Vučić, glavni pregovarač Srbije u dijalogu sa Kosovom, u Vašingtonu boravi nakon predsednika Kosova Hašima Tačija, predstavnika druge strane u pregovorima - u trenutku kada nije jasno da li će i kada razgovori dve strane biti nastavljeni.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u petak je objavio predlog o postepenom ukidanju carina od sto odsto uvedenih novembra 2018. na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine - kao kontrameru na kampanju Srbije koju vodi za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova.

Takođe, predsednik Srbije u Sjedinjenim Državama boravi i nakon upozorenja Stejt departmenta, datog u odgovoru na upit Glasa Amerike povodom kupovine ruskih raketnih sistema "Pancir S", da je potrebno odustati od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do sankcija.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema “Pancir S” Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe “Slovensko bratstvo” održane oktobra 2019. Kako je tada saopšteno dve strane su se saglasile o kupovini ukupno šest sistema “Pancir S”.

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14.6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije.

XS
SM
MD
LG