Linkovi

Kurti: Kosovo ukida takse 15. marta uz dva uslova za Srbiju


Aljbin Kurti, premijer Kosova
Aljbin Kurti, premijer Kosova

Vlada Kosova će 15. marta ukinuti taksu od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa Kosovom.

Ako se Srbija ne bude tako ponašala, od 1. aprila Kosovo će početi sa postepenim sprovođenjem reciprociteta, dok će taksa Srbiji u potpunosti biti vraćena na snagu 15. juna.

Evropska unija, zauzvrat će Kosovu ponuditi viznu liberalizaciju pre samita u Zagrebu 7. maja. Saopštio je to Aljbin Kurti, premijer Kosova, na vanrednoj konferenciji za novinare u četvrtak uveče.

Uz Kurtija su na konferenciji bili kosovski poduzetnici i predstavnici privrednih komora.

Video: Građani Kosova o carinama i reciprocitetu - arhivski snimak

On je kazao da će Vlada Kosova sledeće nedelje doneti odluka o ukidanju takse od 100 odsto na sirovinske proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, odluka koja će stupiti na snagu 15. marta. Na konferenciji za novinare je dodao i da je to "znak dobre volje i spremnosti za početak rešavanja ekonomskih i trgovinskih nesporazuma sa Srbijom".

"Pozivamo Srbiju da se, kao odgovor na ovu odluku kosovske strane, obaveže da će prekinuti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, i takođe, da počne sa eliminacijom trgovinskih, necarinskih barijera prema Kosovu. Ukoliko srpska strana pokaže istinsku posvećenost prekidu neprijateljske kampanje i obaveže se na brzo uklanjanje necarinskih barijera sa Kosovom, onda će Vlada Kosova, od 1. aprila 2020. u potpunosti ukloniti carinu na robu iz Srbije i BiH", dodao je Kurti.

Kurti je istakao da će EU visoko oceniti odluku kosovske strane o ukidanju tarife i da će Kosovu zauzvrat ponuditi liberalizaciju viznog režima pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

U slučaju da Srbija ignoriše "dobru volju Vlade Kosova o eliminaciji ekonomskih, trgovinskih i političkih barijera u bilateralnim odnosima", ne prekine kampanju na međunarodnom planu i ne počne sa uklanjanjem barijera u odnosima sa Kosovom, onda će Vlada Kosova od 1. aprila početi postepenu implementaciju principa reciprociteta, najpre u oblasti trgovine, a potom i u ekonomiji i politici.

"Ukoliko srpska strana ne reaguje ni nakon perioda od 90 dana od prvobitne odluke o ukidanju takse na sirovinu, onda će Vlada Kosova od 15. juna vratiti taksu na proizvode iz Srbije", dodao je Kurti.

Video: Aljbin Kurti o carinama i reciprocitetu - arhivski snimak

Kurti je rekao da će Evropska unija i Sjedinjene Američke Države na početku izaći sa "detaljnim instrumentima koji će nabrojati prednosti istinskog angažovanja stranaka u prevazilaženju trgovinskih, ekonomskih i političkih barijera, mehanizme za precizno evidentiranje mogućih neispunjenja obaveza kod stranaka, kao i nabrajanje posledica za stranku koja ne sarađuje u procesu".

Od zvaničnika Srbije i Kosova – do sada je reagovao Ramuš Haradinaj, bivši kosovski premijer čija vlada je uvela carine na uvozne proizvode Srbije i BiH.

Njegov komentar na društvenoj mreži Fejsbuk bio je da se Aljbin Kurti predao pred Srbijom.

"Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovu", napisao je Haradinaj.

Srbija i Kosovo su u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija i trebalo bi da rezultira njihovim pravno-obavezujućim sporazumom. Razgovori su blokirani od novembra 2018, kada su bivše kosovske vlasti premijera Haradinaja uvele carine na proizvode koje uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ta mera je primenjena, kako je tada obrazloženo, kao reakcija na međunarodnu kampanju srpskih vlasti kojom agituju na povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. S druge strane, vlasti Srbije zbog nametnutih carina ne žele da učestvuju u dijalogu.

Tekst je, uz uredničke modifikacije, preuzet sa internet stranice Radija Slobodna Evropa

XS
SM
MD
LG