Linkovi

Grenelov portparol za Glas Amerike: Američka ulaganja neće imati efekta ako su carine i dalje na snazi


Ambasador Ričard Grenel jasno je predočio političkim liderima Kosova i Srbije da američka ulaganja neće imati očekivan efekat ukoliko su carine i dalje na snazi: Dik Kasti portarol ambasadora Grenela
Ambasador Ričard Grenel jasno je predočio političkim liderima Kosova i Srbije da američka ulaganja neće imati očekivan efekat ukoliko su carine i dalje na snazi: Dik Kasti portarol ambasadora Grenela

Ambasador Ričard Grenel jasno je predočio političkim liderima Kosova i Srbije da američka ulaganja neće imati očekivan efekat ukoliko su carine i dalje na snazi, izjavio je za Glas Amerike Dik Kastin, portparol specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine.

Kastin je ukazao da Grenel neprekidno ukazuje da carine štete ekonomiji Kosova i šalju lošu poruku privatnom sektoru da Kosovo nije dobro mesto za poslovanje.

„Vlasnici kompanija unutar Kosova, od kojih su neke i američke, informisali su ga da carine štete njihovom poslovanju. Njihova zamena drugim vidom barijera, nazivajući ih recipročnim, biće kontrapodruktivno u otvaranju radnih mesta za mlade“, poručio je Kastin u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

Prethodno je sam Grenel na društvenoj mreži Tviter objavio da se tarife moraju ukinuti kako bi investicije ostvarile efekat.

„To je od suštinskog značaja“, napisao je Grenel.

Nekoliko dana pre toga novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu Glasu Amerike, po preuzimanju dužnosti, rekao da nova vlada Kosova ima za cilj da ukine takse na srpsku robu pošto se prema Srbiji uvede mera reciprociteta. Nije međutim detaljnije obrazložio šta bi to tačno moglo značiti, ukazavši da je za normalizaciju odnosa potrebno međusobno poštovanje.

Inače, dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa dve strane, koje moderira Evropska unija, blokiran je od momenta kada su kosovske vlasti uvele carine – a taj potez obrazložen je kao kontramera međunarodne inicijative srpskih vlasti za povlačenjem​ priznanja nezavisnosti Kosova i ometanjem članstva u organizacijama poput INTERPOL-a i UNICEF-a

Blokada je delimično probijena značajnijim angažmanom Sjedinjenih Država, odnosno ambasadora Ričarda Grenela i Roberta O’Brajena, savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, koji su posredovali načelnim dogovorima koje su Srbija i Kosovo postigli o uspostavljanju aviolinije između Beograda i Prištine, kao i železničkoj saradnji dve strane.

Ričard Grenel je tokom januara boravio u posetama Beogradu i Prištini – nakon čega je usledio i dolazak Žosepa Borelja, novog visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, čija je prethodnica Federika Mogerini posredovala u razgovorima dve strane.

Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da rezultira sveobuhvatnim sporazumom o normaliziciji odnosa, nekada ratom sukobljenih strana, što bi trebalo da doprinese i iskoraku u njihovim aspiracijama za članstvo u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG