Linkovi

Ukidanje takse i uvođenje reciprociteta pitanje dana?


Zastava Kosova na proslavi 12 godina od proglašenja nezavisnosti, 17. februar 2020 godine
Zastava Kosova na proslavi 12 godina od proglašenja nezavisnosti, 17. februar 2020 godine

Ukidanje takse od sto odsto i uvođenje reciprociteta je pitanje dana, poručili su u utorak predstavnici Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova na okruglom stolu „Dijalog Kosovo-Srbija: Šta nakon formiranja nove Vlade i uključivanja Sjedinjenih Američkih Država?“.Opozicija ostaje pri stavu da taksu ne treba ukidati.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši rekao je da nova vlada ozbiljno shvata dijalog sa Srbijom i ponovio stav ove partije da će taksa od 100 odsto biti zamenjena merama reciprociteta.

„Taksa će biti ukinuta kada budu stvoreni uslovi za uspostavljanje reciprociteta. To je jedan od naših ciljeva i obećanja. Pre svega treba izvršiti analize i pregled stanja, kakvo je stanje unutar različitih sektora na koje će reciprocitet imati uticaj“, rekao je Abraši.

Arben Gaši, poslanik Demokratskog saveza Kosova rekao je da su posledice uvođenja takse bile veće za Kosovo, nego za Srbiju.

„Tačno je da je Srbija možda u ovom procesu izgubila nekoliko miliona na kosovskom tržištu, međutim ta sredstva na direktan način nisu dobili proizvođači na Kosovu. Pored toga pratilo je i povećanje inflacije od 2,5 odsto. Istovremeno imamo i značajnu političku štetu u odnosima sa međunarodnom zajednicom“, rekao je Arben Gaši.

S druge strane šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj rekao je da taksa od 100 odsto nije uvedena Americi i Evropi, već da je ona deo pravne zaštite prema Srbiji koja je, kako je kazao, bila veoma agresivna kada je Kosovo bilo kandidat za prijem u UNESKO i Interpol.

„Srbija je 2019. godine ima minus od 523 miliona evra na kosovsko tržište. Srbija je imala preko 3000 malih preduzeća čiji su proizvodi bili prodavani na Kosovu. Taksa je imala efekat. Ja posećujem mlekare na Kosovu koji su svoje mleko prodavali za 14 centi, a danas se litar mleka može kupiti i do 44 centa. To nije malo dostignuće za ljude koji proizvode, a da ne govorimo o vodi i sokovima “, rekao je Daut Haradinaj

Direktor nevladine organizacije “Aktiv” Miodrag Milićević osvrnuo se na izlaganje Dauta Haradinaja.

“Šta ćemo sa činjenicom da je recimo kupovna moć na Kosovu pala za 6,4 odsto, da su viši ukupni troškovi za 33 odsto, da je konkretno na severu Kosova pojačana siva ekonomija, da je kosovski budžet direktno na gubitku, a uveli smo pre toga kompletnu priču u legalne tokove, uvoz, carina, potpuno jedna rekao bih normalna ekonomska priča”, rekao je Milićević.

Hadži Šalja iz opozicione Socijaldemokratske inicijative smatra da bi ukidanje takse bio udarac za Kosovo i da uvođenje reciprociteta neće ništa promeniti.

„Reciprocitet ne prihvatamo jer još uvek ne znamo kakav će to biti reciprocitet. Zašto ići dalje od pozicije takse. Reciprocitet će takođe blokirati dijalog sa Srbijom. Taksa je imala svoj efekat. Zaustavila je korekciju granica i mnoge druge elemente“, rekao je Šalja.

Okrugli sto na temu „Dijalog Kosovo-Srbija: Šta nakon formiranja nove Vlade i uključivanja SAD?“ organizoavo je Kosovski demokratski institut.

XS
SM
MD
LG