Linkovi

Grenel: Kurti je u pravu kada je reč o ukidanju taksi


Specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel
Specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel napisao je na Tviteru da SAD traže od Kosova da ukine takse i da je novi kosovski premijer Aljbin Kurti "u pravu" kada je reč o ukidanju taksi.

Aljbin Kurti je za Glas Amerike na albanskom jeziku rekao da nova kosovska vlada ima cilj da ukine takse na srpsku robu pošto se prema Srbiji uvede mera reciprociteta i ističe da je za normalizaciju odnosa potrebno međusobno poštovanje.​

"Postoji rezolucija Skupštine Republike Kosovo o punom političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom od 7. decembra 2011, i želeli bismo da taj reciprocitet postane normalan princip dobrosusedskih i
bilateralnih odnosa i želimo da u ovom slučaju zamenimo takse od 100 odsto
", rekao je Kurti.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel napisao je na Tviteru, citirajući raniju objavu predsednika skupštine Kosova Kadrija Veseljija, da "SAD pozivaju Kosovo da ukine tarife od 100 odsto, da štete Kosovu i sprečavaju otvaranje novih radnih mesta", kao i da je "Aljbin u pravu".

Kosovski premijer je za Glas Amerike rekao da je mera taksi uvedena iz dva razloga: političkog – zbog "agresivne kampanje Srbije u međunarodnoj areni protiv Kosova i onemogućavanja članstva u Interpolu" i ekonomskog razloga.

Međutim, Kurti dodaje da će se sastati sa privrednicima na Kosovu kako bi razgovarali o ekonomskom aspektu taksi.

"Ja sam još na početku izjavio da takse nisu u sklopu vizije pokreta 'Samoopredeljenje' i onda kada sam bio u opoziciji. Ovo sam ponavljao tokom kampanje, mi smo insistirali na načelu reciprociteta, koji predstavlja jedan novi kvalitet za državu Kosovo", podsetio je Kurti.

On je kao primer naveo da je bilo kažnjavanja kada su kosovske cisterne prelazile u Srbiju zato što nisu priznate vozačke dozvole izdate na Kosovu.

"Nijedan momak ili devojka, koji su završili univerzitet u Prištini, ne mogu da se zaposle u Bujanovcu, Preševu ili Medveđi, a sertifikati naše robe zato što piše Republika Kosovo ne priznaju se u Srbiji", objasnio je Kurti.

On je istakao da je za dobrosusedske odnose i normalizaciju, potrebno normalno ponašanje i međusobno poštovanje.

"Stoga, mislim da bi Srbija trebalo da promeni pristup prema Kosovu, jer za normalizaciju koju svi priželjkujemo, i mi i međunarodni faktor, verujem da mnogo više treba da promeni Srbija nego Kosovo", kaže Kurti.

"Dogovor moguć i ove godine"

Govereći o dijalogu sa Beogradom Kurti je naveo da nije nemoguće postići dogovor u toku ove godine, ali da ne očekuje bilo kakav suštinski dijalog, niti brze rezultate jer je Srbija na pragu izbora.

Za izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, Kurti kaže da je on "dao energiju predstojećem dijalogu".

"Ja želim da sarađujem sa ambasadorom Grenelom u tom pogledu, ali paralelno sa važnošću vremena koje poklanjamo budućim sporazumima, moramo da se fokusiramo i na njihov sadržaj i na proces kojim će se doći do dogovora, jer, opet ponavljam, nemamo mogućnosti za još jedan neuspeh", zaključio je Kurti.

XS
SM
MD
LG