Saudijski tužilac traži smrtne kazne za Kašogijeve ubice, SAD uvode sankcije

  • Asošijeted pres

Jasin Aktaj, savetnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, na komemoraciji povodom 40 dana od smrti Džamala Kašogija, 11. novembra 2018. (Foto: AP/Neyran Elden)

Glavni tužilac Saudijske Arabije Saud al-Modžeb preporučio je smrtnu kaznu za petoricu osumnjičenih optuženih da su naredili i izvršili ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

U međuvremenu, SAD su najavile uvođenje sankcija protiv 17 saudijskih državljana, zbog njihove navodne uloge u Kašogijevom ubistvu, a među njima su Saud al-Kahtani, nekadašnji visoki savetnik prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, kao i saudijski generalni konzul u Istanbulu Mohammed al-Otaibi.

Na konferenciji za novinare u Rijadu, Al-Modžeb je izjavio da su Kašogijeve ubice pokrenule plan da ubiju novinara Vašington posta 29. septembra, tri dana pre nego što je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Tužilac tvrdi da je najviši zvaničnik umešan u ubistvo bivši zamenik direktora obaveštajne službe Ahmad al-Asiri, koji je otpušten jer je naredio da se Kašogi na silu vrati u zemlju.

Al-Modžeb je takođe rekao da je trenutno 21 osoba u pritvoru, od kojih je protiv 11 podignuta optižnica i očekuju suđenje.

Turska je okrivala najviše zvaničnike Saudijske Arabije za brutalno ubistvo saudisjkog novinara, navodeći da je monarhija poslala tim ubica po njega.