Linkovi

Turska: Dostavili smo snimke Kašogijevog ubistva stranim vladama


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obraća se novinarima na aerodromu u Ankari, 10. novembra 2018.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obraća se novinarima na aerodromu u Ankari, 10. novembra 2018.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u subotu da je podelio audio snimke ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija sa Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Saudijskom Arabijom i Sjedinjenim Državama.

Pet zemalja još nije potvrdilo da je dobilo te snimke.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije ove nedelje da vlada ima nove informacije o ubistvu i da će verovatno obelodaniti te dokaze kada se istraga završi. Tokom svoje posete Japanu, Čavušoglu je izjavio novinarima da je Turska pružila uvid u te informacije Saudijskoj Arabiji i drugim zainteresovanim zemljama.

Kašogi je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Saudijska Arabija je prvobitno tvrdila da je Kašogi izašao iz konzulata, zatim da je slučajno ubijen u tuči a zatim da je bio zadavljen dok su agenti pokušavali da ga spreče da izađe iz konzulata. Saudijski tužioci su kasnije ocenili da je ubistvo izvršeno sa predumišljajem ali nije navedeno ko ga je planirao ili odobrio.

Aktivisti traže odgovore ispred saudijskog konzulata u Istanbulu. Bdenje je održano 25. oktobra 2018.
Aktivisti traže odgovore ispred saudijskog konzulata u Istanbulu. Bdenje je održano 25. oktobra 2018.

Čavušoglu je u utorak izjavio da je, posle brojnih razgovora sa saudijskim kraljem Salmanom, predsednik Erdogan uveren da kralj nije bio umešan u ubistvo. On je, međutim, dodao da je jasno da 15-člani tim koji je prema navodim otputovao u Tursku da bi likvidirao novinara nije mogao da preduzme takvu akciju bez naređenja s vrha vlasti i da istražitelji treba da utvrde ko im je dao naređenje.

Turska je prošle nedelje saopštila da je Kašogi, novinar sa dozvolom boravka u SAD, koji je pisao kolumne za Vašington Post u kojima je kritikovao saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, zadavljen čim je ušao u konzulat, telo mu je raskomadano a zatim možda rastvoreno u kiselini.

Još nema traga od Kašogijevih posmrtnih ostataka a sinovi 59-godišnjeg novinara prošle nedelje su apelovali na Saudijce preko američke TV mreže CNN da vrate njegovo telo kako bi mogli da sahrane svog oca u Medini, gde počivaju drugi članovi njihove porodice.

Jedan turski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman potvrdio je izveštaj koji je u ponedeljak objavljen u Sabahu, časopisu bliskom turskoj vladi, da su hemijski stručnjak Ahmad Abdulaziz al-Džanobi i ekspert za toksikologiju Kalid Jahja al-Zahrani bili deo tima koji je upućen iz Saudijske Arabije, navodno da bi istražili Kašogijevo ubistvo. Sabah prenosi da su dvojica eksperata posećivala konzulat svakog dana od svog dolaska 11. oktobra do 17. oktobra a saudijske vlasti su dozvolile turskim istražiteljima da pretraže konzulat 15. oktobra.

XS
SM
MD
LG