Linkovi

Tramp: Oštra kazna za Saudijce ako su ubili novinara


Predsednik Donald Tramp u Ovalnoj kancelariji Bele kuće (Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais)

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je da Saudijsku Arabiju očekuje "oštra kazna" ukoliko se utvrdi da je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen unutar saudijskog konzulata u Istanbulu, u Turskoj.

U odlomcima intervjua, koji je dao za emisiju "60 minuta" TV mreže "Si Bi Es" (CBS), objavljenim u subotu, Tramp kaže: "Istražićemo ceo slučaj i biće oštrih kazni".

Tramp je rekao da "niko još ne zna, ali da ćemo verovatno moći da otkrijemo" ukoliko je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio Kašogijevo ubistvo. Tramp je doda da će SAD "biti veoma uznemirene i ljute ukoliko se ispostavi da je to slučaj".

Tramp, koji se često hvali svojim poslovnim vezama sa kraljevstvom, nagovestio je tokom intervjua, koji će CBS emitovati u nedelju, da obustava prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji neće doći u obzir, rekavši:

"Ne želim da nanesem štetu poslovima".

Aktivisti za ljudska prava drže fotografije saudijskog novinara Džamala Kašogija tokom protesta ispred Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, 9. oktobra 2018. (Foto: Reuters/Osman Orsal)
Aktivisti za ljudska prava drže fotografije saudijskog novinara Džamala Kašogija tokom protesta ispred Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, 9. oktobra 2018. (Foto: Reuters/Osman Orsal)

A kako prenose mediji, Džamal Kašogi možda je snimio svoju smrt Epl satom, koji je nosio na ruci.

Kako se navodi, Kašogi je uključio snimanje zvuka na svom uređaju, kada je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, kako bi dobio dokument neophodan za svoje predstojeće venčanje.

Sat je navodno bio povezan sa Ajklaudom (iCloud) i mobilnim telefonom, koji je ostavio kod svoje verenice, pre nego što je ušao u konzulat. Njegova verenica kaže da ga je čekala da izađe iz zgrade, ali da Kašogi nikad nije izašao iz konzulata.

Prema izveštajima, sat je snimio ne samo ispitivanje i mučenje Kašogija, nego i njegovo ubistvo.

Kašogi, koji je imao dozvolu stalnog boravka u SAD, pisao je kolumne za dnevnik "Vašington post", u kojima je često kritikovao Saudijsku Arabiju.

Snimak sa ulične kamere do kojeg je došao turski dnevnik "Hurijet" i objavio 9. oktobra, na kojem se navodno vidi Džamal Kašogi kako ulazi u konzulat u Istanbulu.
Snimak sa ulične kamere do kojeg je došao turski dnevnik "Hurijet" i objavio 9. oktobra, na kojem se navodno vidi Džamal Kašogi kako ulazi u konzulat u Istanbulu.

"Vašington post" je ranije ove nedelje preneo da je turska vlada obavestila američke zvaničnike da ima video snimke, koji dokazuju da je Kašogi ubijen u konzulatu.

Saudijski zvaničnici odbacuju umešanost u Kašogijev nestanak i tvrde da je napustio konzulat ubrzo pošto je u njega ušao. Ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije princ Abdel Aziz bin Saud bin Najef okarakterisao je izveštaje da je vlada njegove zemlje naredila Kašogijevo ubisto kao “laži i neosnovane optužbe”.

Saudijci u Istanbulu

Grupa od 15 Saudijaca navodno je doletela u Istanbul istog dana kada je Kašogi išao u konzulat. Mediji prenose da su svi oni bili u konzulatu kada je Kašogi stigao, da su ostali u konzulatu nekoliko sati i onda se vratili povratnim letovima za Saudijsku Arabiju.

Turski zvaničnici pokušavaju da utvrde njihov identitet. Jednog od njih, prema navodima kablovske TV mreže "Si En En" (CNN), turska novinska agencija "Anadolu" i dnevnik "Sabah" identifikovali su kao Salaha Muhameda al-Tubaikija. Kako tvrde mediji, njegovo ime navedeno je na zvaničnom vebsajtu o zdravstvu Saudijske Arabije, kao direktor odeljenja za forenzičku medicinu u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG