Linkovi

Saudijski zvaničnik: Kašogi zadavljen, telo izneseno u tepihu


Pripadnici obezbeđenja ispred saudijskog konzulata u Istanbulu
Pripadnici obezbeđenja ispred saudijskog konzulata u Istanbulu

Saudijski zvaničnici izneli su nove tvrdnje o smrti novinara Džamala Kašogija koje se, u ključnim aspektima, razlikuju od prethodnog objašnjenja koje su mnogi u međunarodnoj zajednici odbacili kao sumnjivo.

Najnovija verzija događaja, koju je izneo neimenovani visoki zvaničnik saudijske vlade, obuhvata detalje o tome kako je tim od 15 Saudijaca pretio da će da drogira i otme novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu, da bi ga zatim zadavio kada je Kašogi počeo da se opire. Član tima se posle obukao u Kašogijevu odeću da bi izgledalo kao da je kolumnista Vašington posta napustio konzulat.

Saudijski novinar Džama Kašogi na konferenciji u Londonu, 29. septembar 2018.
Saudijski novinar Džama Kašogi na konferenciji u Londonu, 29. septembar 2018.

Nakon što je dve nedelje odbacivala optužbe da je umešana u nestanak Kašogija, Saudijska Arabija je u subotu ujutro saopštila da je novinar ubijen u tuči u konzulatu. Sat kasnije je ustvrdila da je zadavljen, što je ponovio i visoki zvaničnik vlade.

Turski zvaničnici veruju da je Kašogijevo telo raskomadano, dok saudijski zvaničnik navodi da je umotano u tepih i dato "lokalnom saradniku" da ga ukloni. Dodao je i da nema dokaza da je novinar mučen i da mu je odsečena glava.

Saudijski zvaničnik predstavio je, kako je naveo, obaveštajna dokumenta o planovima da se disidenti, među kojima i Kašogi, vrate u Saudijsku Arabiju.

Pokazao je i svedočenje umešanih u zataškivanje Kašogijevog slučaja i početne rezultate interne istrage. Međutim, nije ponudio dokaze koji bi potkrepili rezultate istrage.

Turska policija ispred rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu
Turska policija ispred rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu

Više verzija priče o Kašogijevom ubistvu

Rijad je više puta menjao izjave o Kašogijevom ubistvu. Prvo je odbacio izveštaje da je Kašogi nestao u konzulatu kao lažne i neosnovane i ustvrdio da je novinar brzo napustio zgradu.

Na pitanje agencije Rojters zašto se vladina verzija događaja stalno menjala, zvaničnik je naglasio da su početne tvrdnje iznesene na osnovu "lažnih informacija koje su u to vreme prenete".

“Kada je postalo jasno da su početni izveštaji o misiji lažni, pokrenuta je unutrašnja istraga koja je i dalje u toku", rekao je neimenovani vladin zvaničnik.

Turske vlasti, prema pojedinim izvorima, navodno poseduju audio snimak Kašogijevog ubistva u konzulatu, ali ga još nisu objavile.

Predsednik Donald Tramp rekao je u subotu da nije zadovoljan saudijskim objašnjenjem o Kašogijevoj smrti, koje su Nemačka i Francuska nazvale nepotpunim.

Američki senator Bob Korker, predsedavajući senatskog Spoljnopolitičkog odbora, otišao je korak dalje i optužio saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da je naručio Kašogijevo ubistvo. Sekretar za finansije Stiv Mnučin rekao je da saudijsko objašnjenje "nije dovoljno, ali da je prerano govoriti o sankcijama protiv Rijada".

Saudijci na aerodromu u Istanbulu
Saudijci na aerodromu u Istanbulu

Najnovija verzija događaja

Prema novoj verziji, saudijska vlada želela je da ubedi Kašogija, koji se pre godinu dana preselio u Vašington, da se vrati u Saudijsku Arabiju u okviru kampanje da se spreči da neprijatelji zemlje regrutuju saudijske disidente.

U tu svrhu, kako je naveo saudijski zvaničnik, zamenik obaveštajne službe Ahmed al-Asiri poslao je tim od 15 pripadnika obaveštajnih i bezbednosnih snaga u Istanbul, da se sastanu sa Kašogijem u konzulatu i da pokušaju da ga ubede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

“Postoji naredba da se o povratku disidenata pregovara mirnim putem, koja im daje ovlašćenje da deluju bez kontakta sa liderima. Asiri je formirao tim i tražio je da u njemu bude zaposleni koji je radio sa kraljevskim savetnikom Saudom al- Katanijem i koji je poznavao Džamala iz vremena kada su zajedno radili u ambasadi u Londonu", naveo je zvaničnik saudijske vlade.

Pripadnici saudijskog tima ispred konzulata u Istanbulu
Pripadnici saudijskog tima ispred konzulata u Istanbulu

Prema planu, tim je trebalo da drži Kašogiju u skloništu izvan Istanbula "određeno vreme", i da ga pusti ako na kraju bude odbio da se vrati u Saudijsku Arabiju.

"Međutim, tim je prekoračio ovlašćenja i brzo pribegao nasilju", rekao je zvaničnik i dodao da je operativac Maher Mutreb u kancelariji konzula razgovarao sa Kašogijem o povratku u Saudijsku Arabiju, što je ovaj odbio navodeći da ga neko čeka napolje i da će ta osoba kontaktirati turske vlasti ako ne izađe iz konzulata za sat.

Kašogija je ispred konzulata čekala njegova verenica.

Kašogi je zatim, navodno, rekao Mutrebu da krši diplomatske norme i upitao ga: "Šta planirate da uradite? Da me otmete?

Mutreb je odgovorio: "Da, planiramo da te drogiramo i otmemo". To je, kako je ispričao neimenovani zvaničnik, bio pokušaj zastrašivanja kojim je prekršen cilj misije.

Kada je Kašogi počeo da viče, tim se uspaničio, pokušao da ga savlada, i stavio mu ruku oko vrata i usta. "Pokušali su da ga spreče da viče, ali je umro. Namera nije bila da ga ubiju", ustvrdio je saudijski zvaničnik.

Na pitanje da li je tim zadavio Kašogija, zvaničnik je odgovorio: "Ako nekog Džamalovih godina stavite u tu poziciju, verovatno će umreti".

Ubistvo Kašogija, oštrog kritičara saudijskih vlasti, preraslo je u ogromnu krizu sa Saudijsku Arabiju, što je nateralo i kralja Salmana da se uključi u ceo slučaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG