Linkovi

Saudijska Arabija priznala da je Kašogi ubijen u konzulatu


Saudijska Arabija saopštila je da je novinar Džamal Kašogi mrtav i da je otpustila dvojicu visokih zvaničnika zbog incidenta koji je izazvao međunarodne osude i narušio odnose Rijada sa Zapadom.

U saopštenju saudijskog ministarstva pravosuđa navodi se da je do Kašogijeve smrti došlo u tuči koja je izbila između novinara i ljudi koji su bili u konzulatu. "Istraga je još u toku a 18 saudijskih državljana je uhapšeno", preneli su državni mediji dodajući da su savetnik saudijskog kralja Saud al-Kahtani i zamenik šefa obaveštajne službe Ahmed Asiri otpušteni zbog tog događaja.

Kašogi, koji je bio kritičar saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana nestao je nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, da bi izvadio dokumenta potrebna da bi stupio u brak sa svojom verenicom, Turkinjom. Ovo je prvi put da su Saudijci priznali da je novinar mrtav.

Protest zbog ubistva Džamala Kašogija ispred Bele kuće 19. oktobra 2018.
Protest zbog ubistva Džamala Kašogija ispred Bele kuće 19. oktobra 2018.

Turski zvaničnici su od ranije govorili da veruju da je Kašogi ubijen u zgradi konzulata. Saudijska Arabija je pretehodno demantovala te navode i govorila da je Kašogi napustio zgradu.

Kralj Salman je naredio da se formira ministarski odbor, sa prestolonaslednikom na čelu, koji će obaviti reformu agencije za obaveštajne poslove, preneli su državni mediji.

Nestanak Kašogija, koji je živeo u Sjedinjenim Državama sa dozvolom boravka i pisao kolumne za Vašington Post, narušio je odnose Saudijske Arabije i njenih zapadnih saveznika. Arapski saveznici su pružali podršku Rijadu ali se pojačao zapadni pritisak na Saudijsku Arabiju da pruži ubedljive odgovore na pitanja o nestanku novinara.

Reakcija Vašingtona

Bela kuća je saopštila da je upoznata sa informacijama koje je objavila Saudijska Arabija o smrti novinara Kašogija i da će nastaviti da se zalaže za "pravdu koja je brza, transparentna i u skladu sa odgovarajućim zakonskim procedurama."

Državni sekretar Majk Pompeo govorio je o nestanku Kašogija u intervjuu sa saradnicom Glasa Amerike Gretom Van Sasteren.

Predsednik Tramp upozorio je da će posledice biti "veoma ozbiljne" ako Saudijska Arabija stoji iza nestanka novinara ali je Pompeo rekao: "Neću da ulazim u to kakva bi reakcija mogla da bude. Svakako ćemo razmotriti niz mogućih odogovra ali mislim da je važno sa sačekamo svse činjenice."

Pompeo, koji je ove nedelje otputovao u Rijad, gde je razgovarao sa kraljem Salmanom i princom Mohamedom bin Salmanom, rekao je za Glas Amerike: "Jasno sam im preneo da SAD veoma ozbiljno shvataju ovo pitanje i ne odobravaju ubistva van sistema pravosuđa. Ne odobravamo takvu vrstu aktivnosti. To nije u skladu sa američkim vrednostima i preneo sam im da je ovo njihova odgovornost pošto se incident odigrao u njihovom konzultatu."

"Njihova odgovornost je da utvrde punu istinu, iznesu činjenice jasno, precizno i transparentno pred celim svetom", rekao je Pompeo. "A kada identifikujemo činjenice, onda su odgovorni za to da odgovorni u zemlji, ako su bili umešani u krivično delo, polože račune za to."

Republikanski senator Lindzi Grejem, koji je oštro kritikovao Saudijsku Arabiju zbog slučaja Kašogi, na Tviteru je izrazio sumnju u saudijsko objašnjenje kako je novinar nastradao. "Malo je reći da sam skeptičan u pogledu nove saudijske priče o gospodinu Kašogiju", ocenio je senator.

XS
SM
MD
LG