Linkovi

Saudijska Arabija odbacuje "pretnje i pritisak" zbog Kašogija


Saudijski konzulat u Istanbulu
Saudijski konzulat u Istanbulu

Saudijska Arabija odbacila je pretnje da će biti kažnjena zbog nestanka novinara Džamala Kašogija u Istanbulu i poručila da će "oštrim merama" uzvratiti na bilo koje sankcije, prenela je u nedelju saudijska državna novinska agencija.

Rijad se oglasio dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio "žestokom kaznom" ako se ispostavi da je Kašogi, istaknuti kritičar saudijskih vlasti sa stalnim boravkom u Sjedinjenim Državama, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Kraljevstvo potpuno odbacuje sve pretnje i pokušaje podrivanja, ili pretnjom uvođenja ekonomskih sankcija, političkim pritiskom i ponavljanjem lažnih optužbi", prenela je saudijska novinska agencija, pozivajući se na anonimni izvor iz vlade.

"Kraljevstvo takođe potvrđuje da će na bilo koju meru odgovoriti većom merom i da ekonomija kraljevstva ima uticajnu i ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji", naveo je izvor.

Zbog pretnje kaznenim merama, berza najvećeg izvođača nafte u svetu izgubila je i do 33 milijarde dolara vrednosti tokom trgovine u nedelju, što je prvi nagoveštaj ekonomske štete koju bi Rijad mogao da pretrpi zbog cele situacije.

Saudijski berzanski indeks pao je za sedam odsto, što je najveći pad od decembra 2014. godine. Kasnije se neznatno oporavio i dan završio sa padom od pet odsto.

Turska veruje da je Kašogi ubijen u konzulatu i da je njegovo telo raskomadano i uklonjeno, što Saudijska Arabija demantuje.

Visoki član saudijske vladajuće porodice, princ Kaled al-Faisal je o nestanku novinara razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenela je agencija Rojters. Detalji razgovora nisu poznati.

XS
SM
MD
LG