Linkovi

Turski i saudijski lideri raspravljali o nestanku Kašogija


Aktivisti za ljudska prava drže fotografije saudijskog novinara Džamala Kašogija tokom protesta ispred saudijskog konzulata u Istanbulu, Turska, 9. oktobra 2018.
Aktivisti za ljudska prava drže fotografije saudijskog novinara Džamala Kašogija tokom protesta ispred saudijskog konzulata u Istanbulu, Turska, 9. oktobra 2018.

Lideri Turske i Saudijske Arabije raspravljali su o formiranju zajedničke radne grupe koja bi se bavila slučajem saudijskog novinara Džemala Kašogija, koji je nestao 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Državne novinske agencije obe države javljaju da su turski predsednik Rečep Tajip Erdogan i saudijski kralj Salman razgovarali o slučaju u nedelju uveče preko telefona.

Saudijska Arabija i Turska imaju različita objašnjenja o tome šta se dogodilo Kašogiju nakon što je ušao u konzulat.

Turski zvaničnici rekli su da veruju da je Kašogi ubijen, dok Saudijska Arabija naziva te optužbe neutemeljenima i tvrdi da je Kašogi napustio konzultat sam. Ni jedna strana nije ponudila jasne dokaze svoje verzije događaja.

Saudijska Arabija odbacila je pretnje američkog predsednika Donalda Trampa sankcijama. Tramp je u emisiji CBS-a "60 minuta" rekao da će biti "ozbiljne kazne" ukoliko se utvrdi da je Kašogi ubijen unutar saudijskog konzulata.

VIDEO: Intervju Donalda Trampa u emisiji "60 Minuta" (engleski jezik)

More Fallout from Disappearance of Saudi Journalist
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

​Zvanična Saudijska pres agencija citirala je neimenovani izvor iz vlade koj kaže: "Kraljevstvo potvrđuje svako odbacivanje svih pretnji i pokušaja da se podrije, bilo preko pretnji uvođenjem ekonomskih sankcija, upotrebom političkog pritiska ili ponavljanjem lažnih optužbi".

U izjavi se kaže da saudijska vlada "takođe potvrđuje da će, ukoliko bude bude meta bilo kakvih akcija, odgovoriti još većom akcijom", primećujući da je njena ekonomija, kao "najvećeg svetskog izvoznika nafte", uticajna i da ima ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji.

Kašogi, koji je živeo u samoproglašenom egzilu u Sjedinjenim Državama, kritikovao je saudijskog krunisanog princa Mohameda bi Salmana, pišući za Vašington post.

Tramp je rekao da "niko za sada ne zna" šta se desilo u konzulatu, "li da smo verovatno u stanju da to otkrijemo" ukoliko je Salman naredio ubistvo Kašogija. Tramp je dodao da će Sjedinjene Države "biti vrlo nezadovoljne i besne ukoliko se o tome radi".

Ali Tramp, koji se često svojim poslovnim vezama sa Kraljevstvom, sugerisao je tokom intervjua da okončanje isporuke oružja SAD Saudijskoj Arabiji nije opcija, rekavši: "Ne želim da nanosim štetu poslovima".

Ključni američki zakonodavac, republikanski senator Marko Rubio, rekao je za CNN u nedelju da, ukoliko su saudijski agenti "postupili srednjevekovno" prema Kašogiju, "to biti sramno". Rekao je da odgovor na ubistvo Kašogija "mora da bude snažan, a ne simboličan", uključujući i moguću obustavu prodaje američkog oružja Rijadu, ili bi moglo da poljulja moralno stajalište SAD u svetu.

Predsednik Donald Tramp sluša pitanje o nestalom saudojskom novinaru Džamaku Kapogiju nakon sletanja na aerodrom u Sinsinatiju, 12. oktobra 2018, u Ohaju.
Predsednik Donald Tramp sluša pitanje o nestalom saudojskom novinaru Džamaku Kapogiju nakon sletanja na aerodrom u Sinsinatiju, 12. oktobra 2018, u Ohaju.

U znak protesta zbog nestanka Kašogija, nekoliko američkih biznis lidera povukao se iz Inicijative za buduća investiranja u Rijadu koji treba da se održi naredne nedelje, skupu koji se naziva i "Davosom u pustinji". Rubio je rekao da bi sekretar finansija SAD, Stiven Mnučin, takođe trebalo da povuče svoje učešće, ali ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kudlov rekao je da šef finansija i dalje planira da putuje.

U medijskim izveštajima navodi se da je Kašogi možda snimio sopstevnu smrt svojim Epl pametnim ručnim satom. Izveštaju kažu da je Kašogi uključio snimanje zvuka na svom satu kada je ušao u saudijski konzulat i da je sat ostao povezan na iKlaud, bazu podataka na internetu, kao i na mobilni telefon koji je ostavio svojoj verenici pre nego što je ušao unutra.

Vašington post izvesto je tokom poslednjih dana da je turska vlada obavestila zvaničnike SAD da je u posedu video snimka koji potvrđuje da je Kašogi ubijen unutar konzulata, ali ga nije objavila.

XS
SM
MD
LG