Linkovi

"Svirepo ubistvo Džamala Kašogija unapred planirano"


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obraća se parlamentu, 23. oktobar 2018.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obraća se parlamentu, 23. oktobar 2018.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je "svirepo" ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija unapred planirano i odbacio tvrdnje Rijada da su odgovorni "odmetnuti agenti".

"Svi prikupljeni dokazi pokazuju da je Kašogi bio žrtva okrutnog ubistva. Zataškivanje takve okrutnosti uvreda je za ljudsku savest", rekao je Erdogan u obraćanju parlamentu.

Turski lider je dodao da "svaljivanje krivice za takav incident na nekoliko bezbednosnih i obaveštajnih operativaca neće zadovoljiti ni Tursku ni međunarodnu zajednicu".

Erdogan je zatražio da se nalogodavci Kašogijevog ubistva "privedu pravdi", a da se zvaničnicima koji su uhapšeni u Saudijskoj Arabiji, zbog umešanosti u ubistvo novinara, sudi u Istanbulu.

Aktivisti ispred saudijskog konzulata u Istanbulu
Aktivisti ispred saudijskog konzulata u Istanbulu

​U Vašingtonu, potpredsednik SAD Majk Pens rekao je da Erdoganova procena ubistva "naglašava odlučnost Trampove administracije da utvrdi šta se dogodilo".

"Izjava predsednika Erdogana da je to brutalno ubistvo izvedeno sa predumišljajem i da je danima planirano, u suprotnosti je sa tvrdnjama koje je ranije izneo saudijski režim", rekao je Pens uz poruku da "svet prati šta se događa i da Amerikanci traže odgovore".

"Neophodna sveobuhvatna istraga"

Erdogan je u obraćanju parlamentu izneo detalje celog slučaja. Rekao je da je više timova doletelo u Istanbul da bi dočekalo Kašogija u saudijskom konzulatu i da su uklonili hard drajv iz sistema za nadzor.

Naveo je i da je dan pre nego što je Kašogi ubijen, osoblje konzulata obišlo dve lokacije, u šumi izvan Istanbula i 90 kilometara južno od grada. Turski istražitelji pretražili su te lokacije, ali nisu pronašli Kašogijevo telo.

Kašogijeva verenica, kako je naveo turski predsednik, satima je čekala Kašogija pre nego što je obavestila turske vlasti da ga drže u konzulatu protiv njegove volje i da je u opasnosti.

Istraga je posle toga bila spora, zbog diplomatskih propisa u konzulatu, rekao je Erdogan i dodao da je turska policija bila sigurna da Kašogi nije sam napustio zgradu kao što je prvobitno tvrdila Saudijska Arabija.

Turski lider naglasio je da je neophodno da turska policija i obaveštajne službe sprovedu sveobuhvatnu istragu, kako bi se izbegla mogućnost da se neko lažno optuži, ali i da se ispune obaveze prema međunarodnoj zajednici.

Džamal Kašogi dolazi u saudijski konzulat u Istanbulu
Džamal Kašogi dolazi u saudijski konzulat u Istanbulu

Saudijska Arabija priznala je prošle nedelje da je Kašogi umro u konzulatu, ali je prvo tvrdila da se to dogodilo tokom tuče, da bi zatim navela da je novinar zadavljen da bi bio sprečen da napusti zgradu i zatraži pomoć.

Erdogan je u utorak rekao da je Rijad preduzeo važan korak, priznanjem da je Kašogi ubijen, ali je dodao da očekuje da će se lideri zemlje pobrinuti da krivci odgovaraju, bez obzira na njihov položaj.

Turski predsednik je tokom govora postavio i niz pitanja o slučaju - gde se nalazi Kašogijevo telo, ko je naložio saudijskom timu da ide u Istanbul i zašto je Saudijska Arabija davala različita objašnjena o tome šta se dogodilo.

Međunarodna zajednica je sa sumnjom reagovala na različite verzije, koje je izneo Rijad, dok su pojedini optužili saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana - de fakto lidera zemlje - da je naručio Kašogijevo ubistvo.

Direktorka CIA Đina Haspel
Direktorka CIA Đina Haspel

Uoči Erdoganovog govora, američki predsednik Donald Tramp rekao je novinarima u Beloj kući da nije zadovoljan onim što je čuo i da očekuje da će se narednih dana saznati mnogo više.

"Imam odličnu grupu ljudi u Turskoj i u Saudijskoj Arabiji. Znaćemo uskoro", rekao je Tramp.

Direktora CIA-e Đina Haspel otputovala je u Tursku, gde razgovara sa zvaničnicima koji istražuju Kašogijevo ubistvo. Trampova administracija nije iznela detalje o njenoj poseti.

U Rijadu, saudijski kralj Salman i prestolonaslednik Mohamed bin Salman primili su sina ubijenog novinara Salaha i njegovog brata Sahela u palati i izrazili im saučešće. Jedan prijatelj porodice Kašogi izjavio je za Asošijejted Pres da je Salahu Kašogiju od prošle godine zabranjeno da napušta zemlju.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman rukuje se sa Kašogijevim sinom
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman rukuje se sa Kašogijevim sinom

Kašogi je živeo u dobrovoljnom egzilu u Sjedinjenim Državama, gdje je bio kolumnista za dnevnik Vašington post. U svojim člancima je kritikovao saudijskog prestolonaslednika i saudijsko učešće u sukobu u Jemenu.

XS
SM
MD
LG