Linkovi

Ko je Džamal Kašogi?


Saudijski novinar Džamal Kašogi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, 29. januara 2011.
Saudijski novinar Džamal Kašogi na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, 29. januara 2011.

Jedan od najuticajnijih arapskih novinara na svetu, Džamal Kašogi, nestao je posle ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu prošle nedelje. Turske vlasti krive Saudijce ali Rijad poriče da je organizovao ubistvo novinara.

59-godišnji Džamal Kašogi rođen je u Medini u Saudijskoj Arabiji, jednom od najsvetijih gradova u islamu. Kao i mnogi Saudijci u to vreme, studirao je u inostranstvu. 1983. diplomirao je na odseku poslovne administracije na koledžu države Indijana u SAD.

Karijera u novinarstvu

Kašogi je započeo karijeru kao reporter lista na engleskom jeziku "Saudijska gazeta". Potom je radio za nekoliko drugih arapskih listova a proslavio ses kao spoljnopolitički dopisnik koji je pratio događaje u Avganistanu, Alžiru, Sudanu i Bliskom istoku 1990-ih. Tokom tog perioda, upoznao je i sprijateljio se sa Osamom bin Ladenom, koji se borio u Avganistanu protiv Rusa. Kašogi je nekoliko puta u tom periodu intervjuisao bin Ladena.

Bio je zamenik glavnog urednika "Arapskih vesti" (Arab News), vodećeg lista Saudijske Arabije na engleskom jeziku od 1999. do 2003. Postavljen je za glavnog urednika lista Al Vatan 2003. ali je ostao na tom poslu samo dva meseca.

Pošto je dobio otkaz u Al Vatanu, Kašogi je postao medijski savetnik saudijskog princa Turkija bin Faisala, bivšeg šefa saudijskog Generalnog obaveštajnog direktorata, koji je služio kao saudijski ambasador u Vašingtonu od 2005. do kraja 2006.

Na svom ličnom vebsajtu, Kašogi piše da je 2007. ponovo postavljen za glavnog urednika Al Vatana i radio na tom mestu tri godine ali je ponovo otpušten zbog, kako je navedeno, "pomeranja granica debate unutar saudijskog društva."

2010. je postao generalni menadžer novog arapskog TV kanala Al-Arab, u Manami u Bahreinu, koji je trebalo da emituje program 24 sata dnevno. Vlasti su naredile da kanal prestane sa radom 11 sati posle početka emitovanja programa.

Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman tokom posete Francuskoj, 9. aprila 2018.
Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman tokom posete Francuskoj, 9. aprila 2018.

Samonametnuti egzil

Od tada, Kašogi je bio politički komentator, koji se pojavljivao na više arapskih i međunarodnih TV kanala, pisao tekstove za različite publikacije kao i za društvene medije.

Od prošle godine, živeo je u samonametnutom egzilu u SAD, plašeći se za sopstvenu bezbednost, od kada je princ Mohamed bin Salman počeo da konsoliduje moć i guši glasove kritičara. Kašogi je za program televizije Al Džazira "Upfront" u martu rekao da je napustio kraljevinu "jer ne želi da bude uhapšen."

Kašogi potiče iz moćne i poznate porodice u Saudijskoj Arabiji. Njegov deda, Muhamad Kašogi, bio je turski lekar koji se oženio Saudijkom i bio lični lekar kralja Abdulaziza Al Sauda, osnivača kraljevine.

Džamal Kašogi je rođak Adnana Kašogija, saudijskog biznismena i trgovca oružjem poznatog po ulozi koju je imao u skandalu Iran-Kontra. Adnan Kašogi bio je posrednik u dogovoru o prodaji oružja Iranu u zamenu za oslobađanje ameirčkih talaca u Libanu. 1980-ih, procenjivalo se da bogatstvo Adnana Kašogija iznosi oko 4 milijarde dolara.

Rođak Džamala Kašogija, Dodi Fajed, bio je partner britanske princeze Dajane kada su oboje poginuli u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

XS
SM
MD
LG