Linkovi

"Moguće da su Kašogija ubili odmetnici"


Predsednik SAD u Beloj kući govori o nestanku novinara Džamala Kašogija
Predsednik SAD u Beloj kući govori o nestanku novinara Džamala Kašogija

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da bi “odmetnici” mogli biti ubice saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je poslednji put viđen pre dve nedelje kako ulazi u konzulat Saudsijke Arabije u Istanbulu.

Tramp je rekao da je sa saudijskim kraljem Salmanom razgovarao telefonom 20 minuta i da mu je kralj preneo da ne zna šta se dogodilo Kašogiju koji je inače bio kritičar saudijskog princa Mohameda bin Salmana, naslednika saudijskog trona.

“Veoma snažno je porekao da ima bilo kakve veze sa nestankom. Ne znam tačno na šta je mislio, ali je meni zvučalo kao da je moguće da su ubice odmetnici, ko zna?”, kaže Tramp.

Američki predsednik je poslao državnog sekretara SAD Majka Pompea u Rijad kako bi sa Salmanom razgovarao o nestanku novinara Džamala Kašogija. Tramp je obećao da “ništa neće ostati nerasvetljeno” u vezi sa njegovim nestankom.

Aktivisti za ljudska prava sa fotografijom Džamala Kašogija ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu
Aktivisti za ljudska prava sa fotografijom Džamala Kašogija ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu

Novinar Džamal Kašogi, inače dopisnik američkog Vašington Posta, otišao je 2. oktobra u konzultat Saudijske Arabije u Istanbulu, kako bi sredio papire za ženidbu.

Turski zvaničnici od početka tvrde da su Kašogija ubili Saudijci u konzulatu, dok Saudijska Arabija takve optužbe naziva neosnovanim. Ni jedna ni druga strana nisu dostavile dokaze za svoje tvrdnje.

Ipak, u nedelju su saudijski kralj Salman i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali o formiranju zajedničke radne grupe koja bi se bavila nestankom Kašogija.

Američki predsednik Donald Tramp je u intervjuu za emisiju 60 minutes da će Saudijska Arabija biti “strogo kažnjena” ako se utvrdi da je novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu. Rijad je najavio da će odgovoriti na Trampove potencijalne mere protiv Saudijske Arabije.

Tramp je rekao da “niko još ne zna šta se desilo u konzulatu, ali da je verovatno da će se utvrditi ako je saudijski princ naredio ubistvo Kašogija i da će SAD biti veoma besne ako je to tačno”.

Saudijski princ Mohamed bin Salman sa predsednikom Donaldom Trampom u Beloj kući, 20. marta 2018.
Saudijski princ Mohamed bin Salman sa predsednikom Donaldom Trampom u Beloj kući, 20. marta 2018.

Predsednik SAD je rekao da raskidanje sporazuma sa Saudijskom Arabijom o prodaji oružja nije opcija jer “ne želi da ugrozi poslove”.

U znak protesta zbog Kašogijevog nestanka, nekolicina američkih biznismena se povukla sa biznis foruma o investicijama koji je trebalo da bude održan u Rijadu i koji je poznat pod nazivom “pustinjski Davos”. Ali nije jasno hoće li na forumu učestvovati i američki sekretar za finansije Stiven Mnučin – republikanski senator Marko Rubio je za CNN rekao da je Mnućin otkazao odlazak, dok je ekonomski savetnik u Beloj kući Leri Kadlou kazao da Mnučin ipak planira da ide.

XS
SM
MD
LG