Linkovi

Turska: Saudijski agent se prerušio u Kašogija da bi prikrio ubistvo


Snimak sa nadzorne kamere, prikazan na turskoj TV TRT, pokazuje novinara Džamala Kašogija pri ulasku u konzulat u Istanbulu
Snimak sa nadzorne kamere, prikazan na turskoj TV TRT, pokazuje novinara Džamala Kašogija pri ulasku u konzulat u Istanbulu

Novi video snimak turske policije prikazuje saudijskog agenta koji nosi odelo novinara Džamala Kašogija i izlazi iz konzulata 2. oktobra - dana kada je novinar ušao u konzulat Saudijske Arabije, sa ciljem da se prikrije ubistvo i prikaže kako je novinar živ napustio diplomatsko predstavništvo.

Video snimak turske policije prikazan je na televiziji CNN i pojavio se u trenutku kada i novo objašnjenje Saudijske Arabije za ubistvo 59-godišnjeg Džamala Kašogija, koji je radio za američki Vašington Post i bio kritičar saudijskog princa Mohameda bin Salmana.

Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu
Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu

Saudijci su najpre rekli da je Kašogi živ napustio konzulat i da ne znaju šta se sa njim desilo. Potom su saopštili da je umro u tuči koja je usledila nakon rasprave u konzulatu. Sada, Saudijci tvrde da je Kašogi zadavljen kako ne bi napustio konzulat i tražio pomoć.

Nije poznato šta se desilo sa posmrtnim ostacima Džamala Kašogija, iako turski zvaničnici tvrde da je bio mučen, obezglavljen i da mu je telo raskomadano.

Jedan saudijski zvaničnik je rekao za ABC da je Kašogijevo telo dato "lokalnom saradniku" u Istanbulu koji je trebalo da ga se otarasi, ali zvanični Rijad tvrdi da nema saznanja šta se desilo sa njegovim posmrtnim ostacima.

Novinar Džamal Kašogi
Novinar Džamal Kašogi

Savetnik u Beloj kući i zet predsednika Trampa Džared Kušner je za CNN rekao da su "SAD i dalje u fazi otkrivanja činjenica i pokušavaju da utvrde šta se desilo Kašogiju".

"Dobijamo informacije iz različitih izvora", rekao je Kušner i istakao da će sa predsednikom i državnim sekretarom Majkom Pompeom razgovarati o tome šta bi mogao da bude odgovor SAD Saudijskoj Arabiji.

Rijad je saopštio da je princ Mohamed bin Salman telefonom razgovarao sa porodicom Džamala Kašogija i da je izrazio saučešće.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećava da će razotkriti detalje ubistva u govoru pred parlamentom u utorak.

XS
SM
MD
LG