Linkovi

"Kašogi zadavljen čim je ušao u saudijski konzulat"


Memorijal ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju ispred saudijskog konzulata u Istanbulu
Memorijal ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju ispred saudijskog konzulata u Istanbulu

Glavni tužilac u Istanbulu Ifran Fidan rekao je u sredu da je saudijski novinar Džamal Kašogi udavljen čim je ušao u saudijski konzulat i da je njegovo telo "raskomadano i uništeno", a da je sve unapred isplanirano .

Fidan je rekao da nije bilo konkretnih rezultata razgovora sa saudijskim glavnim tužiocem Saudom al-Modžebom uprkos "iskrenim naporima da se otkrije istina".

Turska vrši pritisak na Saudijsku Arabiju da izruči 18 osoba uhapšenih zbog umešanosti u Kašogijevo ubistvo, koje je izazvalo oštru međunarodnu osudu i dodatno iskomplikovalo odnose Rijada, Ankare i Vašingtona.

Turske vlasti takođe traže od saudijskih vlasti da daju preciznije odgovore o celom slučaju s obzirom na to da su više puta menjale zvanična objašnjenja o smrti uglednog novinara. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od Rijada da otkrije nalogodavca ubistva Kašogija, nakon što je Saudijska Arabija ustvrdila da je za to odgovoran " odmetnuti tim od 15 agenata".

Erdogan, kao i ostali turski zvaničnici, optužili su Saudijce i da ometaju istragu, odbijanjem da otkriju ključne dokaze, kao što je lokacija Kašogijevog tela.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, kojeg je Kašogi često kritkovao u svojim kolumnama za dnevnik Vašington post, prethodno je pozdravio "jedinstvenu" saradnju dve zemlje.

Vratio se brat kralja Salmana

Posle višemesečnog boravka u Londonu, u Saudijsku Arabiju se vratio brat kralja Salmana, princ Ahmed bin Abdulaziz što je podstaklo spekulacije da su stariji članovi kraljevske porodice spremni da učvrste svoj položaj posle ubistva Džamala Kašogija.

Pojedini Saudijci koji žive u Londonu, a povezani su sa kraljevskom porodicom, spekulišu da bi Ahmed, koji je prvobitno trebalo da nasledi presto, mogao da zatraži sazivanje porodičnog saveta na kojem bi se raspravljalo o situaciji posle Kašogijevog ubistva.

Takođe smatraju da će Ahmed verovatno predvoditi napore da se ograniči vlast aktuelnog prestolonaslednika i zatražiti da se stariji član kraljevske porodice postavi kao njegov "staralac".

Saudijski princ Ahmed bin Abdulaziz
Saudijski princ Ahmed bin Abdulaziz

“Činjenica da se princ Ahmed vratio, govori mnogo, s obzirom na to da se drugi prinčevi drže podalje od turbulentnih događaja", rekao je za Glas Amerike jedan Saudijac koji poznaje princa.

XS
SM
MD
LG