Linkovi

Vrhovni sud izgleda skeptičan po pitanju Trampovog plana za popis


Arhiva - Koverta sa pismom povodom popisa 2020 poslata poštom stanovniku Detroita, 5. aprila 2020.
Arhiva - Koverta sa pismom povodom popisa 2020 poslata poštom stanovniku Detroita, 5. aprila 2020.

Sudije Vrhovnog suda SAD u ponedeljak zvučale su skeptično po pitanju toga da bi predsednik Donald Tramp mogao kategorički da isključi ljude koji ilegalno žive u zemlji iz popisa stanovnika čiji se podaci koriste za dodeljivanje mesta među državama u Predstavničkom domu.

Ali takođe se pokazalo mogućim da bi sudije mogle da izbegnu konačnu presudu po tom pitanju dok ne saznaju koliko široko deluje Trampova administracija u svojim poslednjim danima na funkciji i da li to utiče na podelu mesta u Predstavničkom domu.

Nijedan predsednik nije pokušao da uradi ono što je Tramp izneo u memorandumu u julu - da ukloni milione osoba koje nisu državljani iz popisa američke populacije koji se održava jednom u deceniji i koji određuje koliko će mesta svaka država dobiti u Predstavničkom domu, kao i kako će se raspoređivati neka federalna sredstva.

Sud je, na telefonskoj sednici zbog pandemije koronavirusa, saslušao argumente u svom drugom slučaju u dve godine u vezi sa popisom stanovništva 2020. godine i imigrantima.

Popis se takođe suočava sa novim pitanjima po pitanju rokova, kvaliteta podataka i politike, uključujući i to da li će dolazeća Bajdenova administracija učiniti bilo šta da pokuša da poništi odluke donete pod Trampom.

Jedna od mogućnosti koju je izneo vršilac dužnosti generalnog pravobranioca Džefri Vol, glavni Trampov advokat za Vrhovni sud, jeste da bi Tramp mogao da pokuša da izostavi ljude koji su u imigracionom pritvoru ili one kojima je naređeno da napuste zemlju.

Ali dok ga je ispitivala sudija Elejn Kagan, Vall nije isključio šire kategorije imigranata, uključujući one koji imaju zaštitu od deportacije u okviru programa Odloženo dejstvo ili Dolazak u detinjstvu (DACA). "U ovom trenutku ne možemo biti sigurni i ne znamo šta će predsednik odlučiti da uradi s tim u vezi", rekao je Vol.

Sudija Ami Koni Beret bila je među nekoliko članova suda koji su rekli da je argument administracije za široku diskreciju pri odlučivanju ko će biti izuzet uznemirujući jer "mnogi istorijski dokazi i dugogodišnja praksa zaista smanjuju vaš stav".

Sud je odlučio da slučaj sasluša po brzoj proceduri, na osnovu molbe administracije za odluku do početka januara, kada je po zakonu Tramp obavezan da Kongresu prenese popisne brojeve. Popisni biro bi trebalo da pošalje podatke Trampu do 31. decembra.

Ali Vol je rekao sudu u ponedeljak: "Trenutno nismo u mogućnosti da pošaljemo izveštaj predsedniku do zakonskog roka na kraju godine". Rekao je da su mu zvaničnici popisa rekli da se nadaju da će neki podaci biti dostupni u januaru.

Kašnjenje od čak tri nedelje značilo bi da će Popisni biro rezultate popisa dosetaviti novom predsedniku. Novoizabrani predsednik Džo Bajden stupa na dužnost 20. januara.

Nekoliko konzervativnih sudija sugerisalo je da bi bolji put za sud bio izbegavanje neposredne presude po tužbama Njujorka i drugih država predvođenih demokratama, kao i zagovornika imigracije, jer su Trampove namere u ovom trenutku špekulativne.

"Gospodine Ho, ako bi dodatne informacije bile od koristi za nekoliko sedmica, zar ne bi li bilo korisno zapravo razrešiti ovaj slučaj? Kao što ispitivanje izgleda sugeriše, postoje određene poteškoće u proceni tačno koje će informacije biti dostupne i koje bi to bile informacije će biti", rekao je sudija Kleners Tomas advokatu Američke unije za građanske slobode koji zastupa imigracione grupe Dalu Hou.

Sud bi mogao jednostavno zadržati slučaj kako bi video šta se dešava ili da ga odbaci kao preuranjenog. Druga opcija omogućila bi Trampu da napreduje sa svojim planom i neizbežno dovede do nove tužbe.

Tramp ima mešovit uspeh na visokom sudu po pitanju o imigracije. Sudije su podržale njegovu zabranu putovanja u SAD stanovnicima nekih uglavnom muslimanskih zemalja. Ali sud je oborio njegov pokušaj da okonča program DACA i blokirao njegovu ponudu da prvi put posle 70 godina doda pitanje državljanstva na popis.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG