Linkovi

Treći dan pretresa o nominaciji: Beret kaže da Vrhovni sud ne može kontrolisati predsednika


Ejmi Koni Beret, kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda koju je na tu poziciju nominovao predsednik Donald Tramp (Michael Reynolds/Pool via REUTERS)

Ejmi Koni Beret, kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda koju je na tu poziciju nominovao predsednik Donald Tramp, izjavila je da je otvoreno pitanje da li bi američki predsednik sam sebe mogao da pomiluje – dodajući da Vrhovni sud nije u mogućnosti da kontroliše poštuje li predsednik odluke najviše američke federalne sudske institucije.

Predsednik Donald Tramp u junu je izjavio da ima apsolutnu moć da pomiluje sam sebe, objašnjavajući to delom izvršnog ovlašćenja za pomilovanje, kojim raspolaže.

Drugi dan propitivanja kandidatkinje za sudiju Vrhovnog suda
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Upitana da li predsednik mogao samog sebe pomilovati za zločin - sudija Beret je odgovorila da pitanje tog tipa nikada nije pokrenuto u parnici.

"To pitanje može ili ne mora biti postavljeno - ali tako nešto bi zahtevalo pravnu analizu obima ovlašćenja za pomilovanje. Imajući u vidu da bih saopštavala mišljenje o pitanju za koje je potrebno proći kroz pravni proces - to nije nešto o čemu bih mogla da dam svoje gledište", rekla je kandidatkinja za sudiju Vrhoovnog suda.

Sudija Beret je tokom pretresa o potvrdi njene nominacije, koji tri dana traje u Odboru za pravosuđe američkog Senata, nastojala da ublaži strahovanja demokrata da će po automatizmu glasati za stavljanje van snage "Obamakera" (Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj nezi).

Ona je obećala da će tom slučaju, kako se izrazila, prići otvorenog uma.

Ukoliko bi joj bila potvrđena nominacija - Beret bi se mogla naći među sudijama Vrhovnog suda koji će 10. novembra razmatrati taj zakon, donet 2010. godine, koji je milionima američkih građana omogućio finansijski povoljniju zdravstvenu zaštitu.

Na ukidanje tog zakona pozivaju predsednik SAD-a Donald Tramp i američke države u kojima je na vlasti Republikanska partija. Američki predsednik u javnosti je više puta isticao da je umesto Obamakera pripremljeno mnogo bolje zakonsko rešenje.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem zakazao je početno glasanje u tom telu za četvrtak. To bi značilo da bi Odbor mogao da se izjasni o nominaciji sudije Beret krajem sledeće nedelje, a ceo Senat do kraja meseca.

Republikanci su obezbedili većinu (53:47) u Senatu - tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvesna.

Ejmi Koni Beret bi bila peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Pre toga, Tramp ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG