Linkovi

Senatski odbor odobrio nominaciju Beret za Vrhovni sud uprkos bojkotu demokrata


Kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda Ejmi Koni Beret na pretresu o potvrdi njene nominacije u Odboru za pravosuđe u Senatu, 14. oktobar 2020. (Sarah Silbiger/Pool via Rojters)
Kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda Ejmi Koni Beret na pretresu o potvrdi njene nominacije u Odboru za pravosuđe u Senatu, 14. oktobar 2020. (Sarah Silbiger/Pool via Rojters)

Odbor za pravosuđe američkog Senata, u kojem većinu imaju republikanci, odobrio je nominaciju Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda uprkos tome što su demokratski senatori bojkotovali sastanak.

Time je otvoren put za glasanje o kandidatkinji predsednika Donalda Trampa, za doživotni položaj u najvišem sudu zemlje, pred punim sastavam Senata u ponedeljak.

Tramp je na Tviteru ocenio da je reč o "velikom danu za Ameriku".

Odbor je odobrio nominaciju Beret glasovima svih 12 republikanskih članova, dok je 10 demokrata bojkotovalo sastanak.

Predsedavajući odbora, republikanski senator Lindzi Grejem, rekao je da je bojkot demokrata " njihov izbor i dodao: "Nećemo im dozvoliti da preuzmu odbor".

"Ovo je istorijski trenutak za konzervativce", rekao je Grejem uoči glasanja.

Najavljujući bojkot glasanja, lider demokrata u Senatu Čak Šumer i demokratski članovi Odbora za pravosuđe ocenili su da je nominacija Beret "namešten proces od početka" i dodali da mu neće dat legitimitet svojim učešćem, samo 12 dana uoči predsedničkih izbora na kojima su desetine miliona Amerikanaca glasale ranije.

Beret je sudiija federalnog apelacionog suda, a potvrda njene nominacije učvrstila bi konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu. Tramp ju je imenovao za naslednicu liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg, koja je preminula prošlog meseca. Tramp je prethodno za sudije Vrhovnog suda imenovao Nila Gorsača i Breta Kavanoa.

Beret je tokom prošlonedeljenog pretresa o potvrdi nominacije izazvala nezadovoljstvo demokratskih članova Odbora za pravosuđe, odbijanjem da direktno odgovori na pitanja o abortusu, predsedničkim ovlašćenjima, klimatskim promenama, biračkom pravu, Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti poznatom kao Obamaker i drugim temama.

Potvrda nominacije Ejmi Koni Beret jedan je od prioriteta za republikance u Senatu koji su preduzeli sve da bi osigurali da to bude urađeno pre izbora 3. novembra, što je Tramp zahtevao.

S obzirom na to da imaju većinu u gornjem domu Kongresa, potvrda nomiinacije Beret je gotovo zagarantovana. Tramp je rekao da veruje da će najviši sud zemlje odlučiti ishod izbora i stavio je do znanja da želi da Beret bude u Vrhovnom sudu kada se bude odlučivalo o izbornim pitanjima.

Demokrate traže od Beret da se izuzme iz tih slučajeva zbog konflikta interesa, jer bi potencijalno odlučivala o političkoj sudbini predsednika koji ju je nominovao na položaj sudije Vrhovnog suda uoči izbora. Beret je odbacila taj zahtev.

Ni jedan kandidat za položaj u Vrhovnom sudu nije potvrđen u Senatu ovoliko blizu predsedničkih izbora.

Demokrate kritikuju odluku republikanaca da glasaju o nominaciji Beret uoči izbora nakon što su 2016. odbili da razmatraju kandidata bivšeg predsednika Baraka Obama za Vrhovni sud, zato što je bila izborna godina.

XS
SM
MD
LG