Linkovi

Vrhovni sud SAD od ponedeljka odlučuje o nekoliko važnih slučajeva


Vrhovni sud SAD (Foto: Rojters)
Vrhovni sud SAD (Foto: Rojters)

Američki Vrhovni sud počinje devetomesečno zasedanje u ponedeljak, uzdrman smrću liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg, bitkom u Sentatu oko potvrde imenovanja njene naslednice, pandemijom koronavirusa i kratkim vremenom do predsedničkih izbora čiji će ishod možda upravo ove sudije biti pozvane da odluče.

Usred turbulencija, sud u krnjem sastavu, sa 8 sudija, a ne u punom sa 9, takođe treba da raspravi nekoliko velikih slučajeva, uključujući republikanski zahtev da se ukine Obamaker. Pretres je zakazan za 10. novembar, nedelju dana nakon izbora.

Ako sudija Ejmi Koni Beret, koju je predložio Donald Tramp kao zamenu za Ginzberg, bude potvrđena u Senatu kao što se očekuje, jer to telo kontrolišu republikanci, sud bi ideološki naginjao na desno, sa potencijalnom većinom od 6 prema 3.

Sud počinje zasedanje kao i uvek prvog ponedeljka u oktobru. Međutim, početak će biti drugačiji nego pre, sa dva slučaja o kojima se će se raspravljati na telekonferencijama zbog pandemije koronavirusa. Sud je tako počeo da radi u maju i nastaviće najmanje do kraja zasedanja.

Zgrada suda, gde se okupio veliki broj ljudi koji su odavali počast pokojnoj sudiji Ginzberg, nakon njene smrti 18. septembra, ostaće zatvorena za javnost zbog pandemije.

Sled događaja biće i test za glavnog sudiju, konzervativnog Džona Robertsa, koji je predsedavao procesom o opozivu u Senatu, koje se završilo oslobađanjem Trampa optužbi da je zloupotrebio moć i opstruirao Kongres pritiskanjem Ukrajine da pokrene istragu o njegovom demokratskom rivalu Džou Bajdenu.

Roberts je poznat kao institucionalista koji poštuje nezavisnost suda.

"On želi da ima čvrstu ruku i želi da je sud na sigurnom putu", kaže Nikol Saharski, advokatica koja radi slučajeve koji se nađu pred sudijama.

Jedan od najviše očekivanih slučajeva biće razmatran već prve nedelje u sredu, kada sudije treba da odluče o multimilionskoj parnici o autorskim pravima na softver između Gugla (Alphabet Inc's Google) i Orakla (Oracle Corp). Orakl je optužio Gugl da im je prekršio autorska prava da bi napravio Android sistem koji se koristi u pametnim telefonima.

U slučaju o Obamakeru, Beret bi mogla da ima presudni glas.

Grupa saveznih država na čijem su čelu demokrate, uključujući Kaliforniju i Njujork želi da sačuva zakon iz 2010, pod zvaničnim imenom Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi, u slučaju u kome države koje vode republikanci i Trampova administracija žele da ukinu taj akt.

Obamaker je obezbedio da 20 miliona Amerikanaca dobije zdravstveno osiguranje ili kroz vladine programe ili kroz polise privatnog osiguranja. Takođe je zabranio osiguranjima da odbiju da osiguraju ljude koji imaju već postojeće zdravstene promene. Republikanski protivnici nazvali su zakon nečuvenom intervencjom vlade na tržištu zdravstvenog osiguranja.

Vrhovni sud je prethodno presudio 5 prema 4, sa Robertsovim presudnim glasom 2012. godine. Odbio je još jedan pokušaj 2015. godine sa 6 prema 3 glasova, Gejnzberg je bila u većini oba puta.

Beret je pre kritikovala ove odluke. Demokrate koje su protiv njene nominacije istakle su da bi ona mogla da glasa za ukidanje Obamakaera, iako pravni stručnjaci misle da nije verovatno da će sud to učiniti.

Verska prava

Sud će razmatrati još jedan veliki slučaj 4. novembra o opsegu izuzetaka verskih prava u određenim federalnim zakonima. Spor je počeo u odluci Filadelfije da zabrani lokalnom katoličkom subjektu da učestvuje u programu hraniteljstva, jer organizacija zabranjuje da istopolni parovi budu hranitelji.

Sudije su se već bavile mnogim hitnim zahtevima u vezi sa izborima ove godine, neki od njih su u vezi sa promenom pravila zbog pandemije. Konzervativna većina je na strani državnih zvaničnika koji su protiv toga da sudovi uvode promene u izborne procedure da bi olakšali glasanje.

Tramp je rekao da želi da Beret bude potvrđena pre izbora, da bi mogla da ima presudan glas u potencijalnom sporu oko rezultata izbora, najverovatnije u njegovu korist. On je rekao da očekuje da Vrhovni sud presudi o ishodu izbora, iako se to desilo samo jednom, kada je 2000. godine presudio u korist republikanca Džordža Buša.

Demokrate su najavile da će ispitivati Beret tokom rasprave o potvrđivanju nominacije, koja treba da počne 12. oktobra, o tome da li treba da se izuzme iz nekih slučajeva koji imaju veze sa izborima. Sudije imaju zadnju reč o tome da li se izuzimaju u slučajevima.

Džefri Rozen, predsednik neprofitnog Nacionalnog ustavnog centra, rekao je na događaju koji je u petak održala libertarijanska Pacifička pravna fondacija, da očekuje da sud ostane po strani u velikim slučajevima vezanim za izore, a ako to ne može, da proba da ima jednoglasnu odluku.

"Legitimitet suda je od ključne važnosti za sve sudije u ovom neobično delikatnom vremenu", rekao je Rozen.

Ako je sud podeljen 4 prema 4 u svim raspravljenim slučajevima pre nego što dođe novi sudija, mogao bi da održi drugi krug iznošenja verbalnih argumenata, tako da novi sudija može da učestvuje u odluci.

XS
SM
MD
LG