Linkovi

Kandidatkinja za Vrhovni sud obećala da će odlučivati na osnovu zakona, a ne ličnih stavova


Ejmi Koni Beret, kandidatkinja predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda (Foto: Reuters)
Ejmi Koni Beret, kandidatkinja predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda (Foto: Reuters)

Ejmi Koni Beret, kandidatkinja predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda, rekla da da će njene presude biti zasnovane na zakonu, a ne ličnim stavovima. To se navodi se u pripremljenom uvodnom izlaganju čije je izvode agencija Rojters objavila uoči početka pretresa u Senatu o potvrdi njene nominacije u ponedeljak.

Pretres u Odboru za pravosuđe je ključni korak pre glasanja pred punim sastavom Senata krajem oktobra.

Beret, sudija apelacionog suda, naglasila je da je na tom položaju "uradila sve da bi postigla rezultat koji zakon zahteva, bez obzira na njene lične stavove".

Prema navodima Asoošijeted presa, Beret će u izlaganju pred članovima Odbora za pravosuđe poručiti da sudovi "ne bi trebalo" da utvrđuju politiku, i da bi donošenje tih odluka trebalo prepustiti političkim granama vlade.

Beret je poznata po konzervativnim stavovima, a u prošlosti je potpisivala saopštenja o protivljenju pravu na abortus.

Očekuje se da će je demokrate u Senatu upravo ispitivati o tom pitanju. Ukoliko nominacija Beret bude potvrđena u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, konzervativna većina u najvišem sudu zemlje biće učvršćena na 6 naprema 3.

Kozervativni aktivisti nadaju se da će sud ukinuti presudu u slučaju Ro protiv Vejd, kojom je 1973. godine legalizovan abortus širom zemlje.

Tramp je imenovao Beret za naslednicu liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg, koja je preminula prošlog meseca.

“Nominovana sam da popunim mesto sudije Ginzberg, ali niko nikada neće zauzeti njeno mesto", poručiće Beret u uvodnom zalaganju.

Beret je u saopštenju navela da će joj biti "doživotna čast" da služi uz postojećih osam sudija i objasnila kako pristupa svakom slučaju.

"Kada pišem mišljenje o slučaju, pročitam svaku reč iz perspektive strane koja gubi. Pitam se kako bi ocenila odluku da je moje dete strana protiv koje presuđujem", napisala je Trampova kandidatkinja.

Ejmi Koni Beret bi bila peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Pre toga, Tramp ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

XS
SM
MD
LG