Linkovi

Vrhovni sud dozvolio trodnevno produženje glasanja poštom u Pensilvaniji


Građani čekaju u redu ispred mesta za predaju glasačkih listića u Noristaunu u Pensilvaniji, 19. oktobra 2020. (Foto: AP)
Građani čekaju u redu ispred mesta za predaju glasačkih listića u Noristaunu u Pensilvaniji, 19. oktobra 2020. (Foto: AP)

Američki Vrhovni sud u ponedeljak je dozvolio da se produži glasanje poštom u Pensilvaniji na predsedničkim izborima 3. novembra, odbacujući zahtev republikanaca da poništi presudu nižeg suda da se biračima pruži još vremena za glasanje.

Sudije, koje su bile podeljene u odluci 4:4, nisu promenile odluku Vrhovnog suda Pensilvanije, koja ide u prilog demokratama u toj državi, da se produži rok u kojem izborni zvaničnici mogu da primaju glasove poštom. Ako budu poslati do večeri 3. novembra, glasovi će moći da se primaju još tri naredna dana.

U kratkom obrazloženju odluke ističe se da bi četvoro od petoro konzervativnih sudija odborlio zahtev republikanaca. Vrhovni sud ima devet sudija, ali ih je trenutno samo osmoro, posle smrti liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg prošlog meseca. Konzervativna većina iznosi 5:3, međutim, predsedavajući sudija Džon Roberts pridružio se troje liberalnih sudija u odbijanju zahteva, dok je bilo potrebno pet glasova da se on uvaži.

Državna Republikanska partija i republikanski zvaničnici u Pensilvaniji odvojeno su uložili žalbu na odluku Vrhovnog suda svoje države dok pokušavaju da uspostave čvršće rokove za prijem glasova poštom.

Pensilvanija je jedna od država koje odlučuju predsedničke izbore. Predsednik Tramp, koji se bori za drugi mandat, pobedio je u Pensilvaniji 2016, ali zaostaje za demokratskim kandidatom Džoom Bajdenom u anketama ove godine.

Prema presudi od 17. septembra, najviši sud Pensilvanije presudio je u korist Demokratske partije i različitih demokratskih zvaničnika i kandidata koji su zatražili od suda da zaštiti biračka prava za vreme pandemije koronavirusa, kada je došlo do povećanog broja zahteva za glasanje poštom. Demokrate takođe izražavaju zabrinutost o tome da li će američka Poštanska služba, na čijem je čelu Trampov donator, moći da na vreme dostavi povećani broj glasačkih listića koji se šalju poštom.

Demokrata Kejti Bukvar, državna sekretarka Pensilvanije, podržala je trodnevni produžetak.

XS
SM
MD
LG