Linkovi

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti kod Blinkena: Kosovo nema većeg, jačeg i bližeg prijatelja od SAD


Sastanak američkih i kosovskih zvaničnika u Stejt departmentu (Foto: VOA)
Sastanak američkih i kosovskih zvaničnika u Stejt departmentu (Foto: VOA)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti sastali su se sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je sekretar Blinken tokom susreta istakao trajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova i da se zahvalio kosovskim lidera na podršci Ukrajini, kao i na dobrodošlici Avganistancima koji su pobegli iz svoje zemlje posle dolaska talibana na vlast .

„Razgovarali su o značaju dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čiji je cilj međusobno priznanje, na putu ka evroatlantskim integracijama“, naveo je Prajs u pisanom saopštenju.

Na početku sastanka sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem, sekretar Blinken je govorio o snažnom američko-kosovskom partnerstvu i značaju ovog prijateljstva.

„Kosovo je nepokolebljiv partner Sjedinjenih Država i mislim da, kao što svi znate, postoji duga i snažna istorija između nas, posebno sa predsednikom Bajdenom, koji vam šalje svoje srdačne pozdrave“, rekao je šef diplomatije SAD.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je posle sastanka, u izjavi za Glas Amerike, rekla da je upoznala sekretara Blinkena sa reformama koje se sprovode na Kosovu i izazovima sa kojima se zemlja suočava, za šta je - kako je navela - "podrška Sjedinjenih Država Amerike neophodna“.

"Još jednom se potvrdilo da Republika Kosovo nema većeg, jačeg i bližeg prijatelja od SAD“, naglasila je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je za Glas Amerike da je izrazio zahvalnost SAD na intervenciji NATO-a kojom su zaustavljeni srpski zločini na Kosovu, zemlji koja je - kako je opisao - „uspešna priča o kvalitetnoj demokratiji koja ujedno ostvaruje i ekonomski razvoj“.

„Za razliku od nekih drugih sila širom sveta koje žele da pokažu da demokratija nije neophodna za ekonomski razvoj, mala država Kosovo je odličan primer da ekonomski razvoj i kvalitetna demokratija idu zajedno“, rekao je Kurti novinarima Albanskog servisa Glasa Amerike.

Kurti je pomenuo i da je iskoristio ovaj sastanak da zatraži više američkih investicija na Kosovu i povećanje trgovinske razmene između dve zemlje.

Predsednica Osmani dodala je da je sastanak u Vašingtonu garancija američkog angažovanja u regionu u periodu kada je ruska agresija u Ukrajini, kako je rekla, „pokazala šta su prave demokratije“. Osmani je nagalasila da je neophodna najbliža saradnja Kosova i SAD, poznavajući trendove ruskog uticaja na Balkanu, preko, kako je rekla, Putinovog satelita - Srbije.

„Detaljnije smo razgovarali o tome kako da budemo oprezniji i mnogo bolje koordinisani sa SAD i drugim NATO saveznicima kako bismo sprečili ove destabilizujuće planove koje Putin ima sa svojim satelitima“, rekla je Osmani, odgobvarajući na pitanja Glas Amerike.

Predsednica i premijer Kosova u sredu će prisustvovati ceremoniji potpisivanja Kompaktnog programa sa Korporacijom milenijumski izazov (MCC), projekta vrednog 236,7 miliona dolara, čiji je cilj jačanje energetskog sektora na Kosovu i osnaženje inkluzije žena u toj oblasti.

XS
SM
MD
LG