Linkovi

Istraživanje UNDP-a: Nezaposlenost, korupcija i siromaštvo među glavnim problemima na Kosovu


Šta najviše muči kosovsko društvo?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Šta najviše muči kosovsko društvo?

Nezaposlenost, siromaštvo i poskupljenje životnih namirnica tri su glavna problema na Kosovu, rezultati su istraživanja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) "Puls javnosti 22".

Istraživanje je pokazalo da građani najviše poverenja imaju u predsednicu Kosova Vjosu Osmani, dok najkorumpiranijim institucijama smatraju Carinu Kosova, Agenciju za privatizaciju i sudove.

Osim nezaposlenosti, siromaštva i poskupljenja osnovnih životnih namirnica - prema zaključcima istraživanja - glavni problemi na Kosovu su korupcija i neadekvatna zdravstvena zaštita.

Cene namirnica su ove godine zamenile mesto sa ekološkim brigama iz prethodnog istraživanja iz 2021. godine. Životne namirnice imaju direktne veze sa onim što se dešava na Kosovu, u regionu, a i globalno sa ukrajinskom krizom. To je prethodilo povećanju cena. Sva domaćinstva su to osetila“, kazao je zamenik šefa UNDP-a na Kosovu Nils Knudsen.

Kad je reč o bezbednosti građana, rezultati istraživanja pokazuju da je, u interperetaciji srpske zajednice na Kosovu ta kategorija u opadanju u poređenju sa 2021. godinom. Istovremeno, Albanci i pripadnici ostalih manjinskih zajednica smatraju da je stepen bezbednosti povećan u odnosu na isti period prošle godine.

Negde oko 80 odsto njih generalno se osećaju bezbedno kad su na ulici. Naravno to se malo menja kada uđemo malo dublje u neke od grupa populacije. Za kosovske Albace je oko 80 odsto, a za kosovske Srbe taj procenat stoji na nekih 46 odsto osećaja da su bezbedni kad su napolju, u smislu nasilja ili kriminala. Što se tiče rodne dimenzije tu nema velike razlike negde iznad 80 odsto i muškaraca i žena se osećaju bezbedno“, naveo je Knudsen.

Poverenja građana smanjeno je u odnosu na gotovo sve kosovske institucije u odnosu na 2021. godinu. Porast je zabeležen samo kad je u pitanju rad predsednice Kosova Vjose Osmani.

Nivo zadovoljstva radom premijera je 52,6 osto, što je pad od 0,6 odsto. Nivo zadovoljstva radom Skupštine Kosova je na 50,2 odsto i tu imamo opadanje 0,1. Zadovoljstvo naroda radom predsednice Kosova je na 58,4 odsto i to je porast od skoro tri procenta u poređenju sa 2021. godinom“, rekao je menadžer istraživanja Arben Ćirezi.

Prema istraživanju javnog pulsa 13,9 odsto građana smatra da u centralnim institucijama postoji visok nivo korupcije, što je za 6 odsto manje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Građani smatraju da najviše korupcije ima u Carini - 36,2 odsto, zatim Agnciji za privatizaciju - 32,6 odsto. Da korupcije velikih razmera ima u sudovima smatra 27,9 odsto ljudi. Prosvetne institucije su prema mišljenju građana mesta gde ima najmanje korupcije – škole, univerziteti i druge obrazovne institucije“, kazao je Ćirezi.

Istraživanje "Puls javnosti 22" sproveo je Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansirao je USAID. Zasnovano je na 1.306 anketiranih stanovnika Kosova iz svih zajednica na Kosovu, starijih od 18 godina.

XS
SM
MD
LG