Linkovi

Rezolucija EP o Srbiji: Za napredak ključni reforme, Kosovo, sankcije Rusiji


Sankcije Rusiji, dijalog sa Kosovom i reforme - glavne poruke izveštaja EP
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Sankcije Rusiji, dijalog sa Kosovom i reforme - glavne poruke izveštaja EP

STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su rezoluciju o Srbiji, na osnovu izveštaja koji je napisao izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik. Kako javlja European Western Balkans (EWB) u rezoluciji se, između ostalog, preporučuje da se dalja pregovaračka poglavlja sa Srbijom otvore tek kada Srbija preduzme neophodne mere u usklađivanju sa spoljnopolitičkom pozicijom EU, ali i preduzme reforme u oblasti vladavine prava.

Za rezoluciju je glasalo 523 poslanika Evropskog parlamenta, dok je njih 78 bilo protiv.

Evropski parlament je u rezoluciji pozvao Srbiju da se uskladi sa spoljnom politikom EU i u pogledu sankcija Rusiji, kao i da preispita odnose sa Rusijom u domenu odbrambene politike, vojne saradnje.

Evropski parlament novu Vladu Srbije poziva da "nedvosmisleno pokaže privrženost evropskim vrednostima, standardima i pravilima, a poslanici ponovo izražavaju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", javlja N1.

Danas usvojenom rezolucijom Evropski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa „zasnovan na međusobnom priznanju“.

Bilčik: Nadamo se da će Srbija odlučiti da stane na pravu stranu istorije

Tri oblasti su ključne kada se govori o napretku Srbije ka Evropskoj uniji – to su unutrašnje reforme u Srbiji, nastavak dijaloga sa Prištinom i usklađivanje sa međunarodnom pozicijom EU, to jest uvođenje restriktivnih mera protiv Rusije, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon što je Evropski parlament većinom glasova usvojio Izveštaj o napretku Srbije, Bilčik je rekao da je EU spremna da pomogne partnerima u Srbiji da se usklade sa pozicijama EU.

“Shvatam da neki izbori nisu laki. Ali nisu laki ni za koga. Ni za koga u EU i u regiji zapadnog Balkana. Srbija u ovome nije sama i mi stojimo uz Srbiju sve dok je strateški na putu ka EU. Taj put bi trebalo da bude što direktniji. Ne bi trebalo da uključuje sporedne korake i stranputice”, rekao je Bilčik i dodao da se nada da će Srbija, što se tiče odnosa sa Rusijom i EU, doneti odluku da bude na pravoj strani istorije.

“Nije bila laka godina ni za koga, ruska invazija Ukrajine je promena igre na koju svi moramo da računamo. Nadam se da će Srbija odlučiti da stane na pravu stranu istorije, naročito kad je reć o budućoj odluci koja se odnosi na evropsko mesto Srbije. Ono što je jasno na osnovu ovog izveštaja je da evropski parlament podržava proširenje. Nastavlja da daje jaku podršku proširenju. To je jedna institucija na koju naši partneri iz zapadnog balkana uvek mogu da računaju”.

On je istakao i da je Evropska komisija prilikom izrade Izveštaja uzela u obzir i realnosti na terenu.

“Konkretno to su bili izbori u Srbiji, velika promena igre u međunarodnoj politici koja se dogodila ruskom neisprovociranom brutalnom invazijom Ukrajine koja se na žalost nastavlja. I takođe nastupile su važne promene u regionu zapadnog Balkana”.

Govoreći o unutrašnjim reformama u Srbiji Bilčik je rekao da one moraju da se dogode što pre.

“Dobra je vest da konačno imamo rezultate izbora u Srbiji. Proces je na žalost bio veoma spor. Nadamo se skorom formiranju i skupštine i vlade. Nema se puno vremena, odluke se moraju donositi a reforme se moraju nastaviti. To je oblast koja se odnosi na vladavinu prava, na ulogu medija, a takođe se tiču i ekonomske i socijalne situacije kao i životne sredine”.

"Međusobno priznanje" Srbije i Kosova

Po njegovim rečima, od Beograda se očekuje potpuna posvećenost i uključenost u razgovore sa Prištinom, jer je to, kako je rekao jedini način da se reše problemi izmedju Beograda i Prištine i “da se jednom za svagda reše pitanja između Beograda i Prištine sveobuhvatnim i pravno obavezujućim sporazumom”.

On je ponovio i da nije bio najsrećniji što je u godišnji izveštaj uneta odrednica o "međusobnom priznanju" Srbije i Kosova, “ali treba prihvatiti realnost. Većina poslanika je želela da to bude uključeno u izveštaj”, izjavio je Bilčik.

Takođe, Bilčik je istakao i pozitivne stvari vezane za evropski put Srbije – otvoren je klaster četiri, usvojeni su ustavni amandmani, što je po njegovoj oceni “važan korak u oblasti vladavine prava i reforme pravosuđa.”

“I takodje bih pohvalio izbore 2022. godine. Znam da je bilo puno problema u izbornom okviru i drago mi je da opozicija nije bojkotovala ove izbore i takođe mi je drago da je evropski parlament odigrao konstruktivnu ulogu u protekle tri godine, kada se angažovao u dve faze međupartijskog dijaloga i pokušao da sve političke snage postavi za isti sto i osigura da svi učestvuju u političkim institucijama Srbije. Srbija ima danas realističniji i reprezentativniji parlament”, rekao je Bilčik.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon je ocenila da vlada u Prištini radi na približavanju EU u teškim okolnostima.

"Nisu uočene ozbiljnije pretnje bezbednosti Kosova i njegovom teritorijalnom integritetu", rekla je fon Kramon i naglasila da je potrebno ubrzanje energetske strategije, uz saradnju sa civilnim društvom, pošto 95 odsto utrošene energije na Kosovu potiče iz uglja.

“Podržavamo viznu liberalizaciju za građane Kosova, koja je blokirana na u Evropskom savetu, na visokom nivou u Francuskoj i Holandiji”, rekla je Violeta fon Kramon i istakla da je zatraženo je da predstavnici Beograda i Prištine do kraja meseca održe sastanak na visokom nivou.

XS
SM
MD
LG