Linkovi

Izveštaj OEBS-a: Verski objekti na Kosovu mete incidenata


Izveštaj OEBS-a o zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Izveštaj OEBS-a o zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu

Na Kosovu je u periodu od 2014. do 2020. povećan broj incidenata u kojima su mete verski objekti, navodi se u najnovijem izveštaju Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o zaštiti kulturnog nasleđa na Kosovu.

U izveštaju pod nazivom "Zaštita kulturnog nasleđa na Kosovu" notirano je 247 incidenata počinjenih na, kako je navedeno, kulturnom nasleđu i verskim lokalitetima.

Krađa novca ili imovine odnosi se na 112, dok u preostalih 135 slučajeva novčana sredstva nisu bila motiv. Većina slučajeva, odnosno njih 57 odsto, kojima novac nije bio motiv počinjeni su na pravoslavnim grobljima i objektima Srpske pravoslavne crkve.

Istovremeno, 24 odsto incidenata počinjeno je protiv verske imovine Islamske zajednice. Katočičke crkve bile su mete dvanaest puta, a sekularni lokaliteti u svega šest slučajeva.

Mesta povezana sa jevrejskom zajednicom bila su meta tri incidenta, dok je ugrožen bio i jedan protestantski verski.

Kada se govori o ekonomski motivisanim krađama - više od polovine incidenata zabeleženo je u džamijama, nešto više od trećine slučajeva u objektima Srpske pravoslavne crkve, dok su oko četiri odsto prijavile katoličke crkve.

U izveštaju se ističe da postoji potreba za izmenom i dopunom kosovskog Zakona o kulturnom nasleđu i potpunim usklađivanjem zakonskih i podzakonskih akata kako bi se obezbedio koherentniji pristup kulturnom nasleđu.

"Izveštaj preporučuje da se pristupi usvajanju Zakona o kulturnom nasleđu. Takođe nedostaje konkretan zakon o muzejima koji će pružiti napredniju zaštitu pokretnog kulturnog nasleđa i mogućnost da se promoviše obrazovanje na ovu temu. Popis kulturnog nasleđa predstavlj ključnu alatku da se omogući njegovo praćenje, zaštita i promocija", ukazala je Sabrina Salis - šefica Odseka za imovinu, kulturno nasleđe i međuverski dijalog Misije OEBS-a na Kosovu.

Majkl Devenport, šef Misije naveo je da je je jedan od prioriteta misije zaštita kulturnog nasleđa.

Misija OEBS-a prisutna je u svakom delu Kosova i na svakodnevnoj osnovi podržava različite aktere kada je reč o njihovom radu na očuvanju, praćenju dešavanja, a nekada daje i rana upozorenja kada je reč o potencijalnim pitanjima kako bi nakon toga moglo na isto da se odgovori na odgovarajući, prikladan i blagovremen način. Kulturno nasleđe je tu za dobrobit svih zajednica i svih nas kolektivno”, rekao je Devenport.

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku rekao je da su institucije Kosova posvećene da kako je naveo, kulturno nasleđe stave u središte principa suživota, međusobnog poštovanja i razvoja demokratskog društva.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta u kontinuitetu radi na poboljšanju institucionalnih mehanizama kao način da se transformišu umetnost, kultura i kulturno nasleđe i da isti pruže glavni doprinos u ekonomskom i socijalnom blagostanju svih naših građana bez razlike. Kosovo ima inzvanredno kulturno bogastvo koje predstavlja univerzalnu vrednost i predstvalja ključ za društvenu interakciju i prevazilaženju razlika između zajednica koje žive na Kosovu”, rekao je Čeku.

U izveštaju se navodi i da su predstavnici kosovskih opština od 2014. godine osudili svega 18 od 247 incidenata, zbog čega OEBS preporučuje jačanje napora radi javne osude incidenata protiv lokaliteta verskog i kulturnog nasleđa.

XS
SM
MD
LG