Linkovi

Dogovor Kosova i Srbije o primeni sporazuma o energetici


Posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sa pregovaračima Bekimom Bislimijem i Petrom Petkovićem (Foto: Twitter/@MiroslavLajcak)
Posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sa pregovaračima Bekimom Bislimijem i Petrom Petkovićem (Foto: Twitter/@MiroslavLajcak)

Kosovo i Srbija usaglasili su se da usvoje Mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga, izvestio je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak.

"Ovo je veliki korak napred", ocenio je Lajčak na Tviteru.

Ovo je prvi dogovor koje su strane postigle od kada Miroslav Lajčak vodi dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

EU je pozdravila postizanje dogovora kao korak napred u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u korist svih građana.

Navedeno je i da podstiče obe strane da napreduju u tom duhu i ostvare dalji napredak u svim ostalim nerešenim poslovima na implementaciji.

U saopštenju koje je izdala Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) navodi se da dogovorena Mapa puta postavlja jasan vremenski raspored i konkretne korake za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, koji su, kako se tvrdi, "samo delimično sprovedena sa relevantnim elementima koji su još uvek nerešeni".

Mapa puta postavlja jasan vremenski raspored - navodi EEAS-a, Brisel (februar 2013.)

"Današnjim sporazumom, Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu", navode iz EEAS-a.

U saopštenju također navode da ovo "otvara put ka okončanju dosadašnje netransparentne i neregulisane prakse".

Potvrđuje se da je Evropska unija zatražila od Sekretarijata energetske zajednice da nadgleda tehničku implementaciju komercijalnog aranžmana između Elektrosevera i KEDS-a, Kosovske kompanije za distribuciju energije.

Žosep Borel, visoki predstavik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku čestitao je na postizanju sporazuma.

Razgovarao sam sam Aleksandrom Vučićem i Albinom Kurtijem kako bi im čestitao na postizanju sporazuma o energetskoj mapi puta danas. Ovo je veliki i važan korak ka unaprijeđenju dijaloga koji vodi EU i dat će konkretne rezultate za sve građane. Radujemo se nastavku rada na narednim koracima”, napisao je Borelj na Tviter.

Kosovo i Srbija su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci.

Kako se precizira u sporazumima, naplatu struje na severu je trebala da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana.

Prema podacima Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT), gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi je rekao da ovaj dogovor omogućava fakturisanje električne energije u četiri severne opštine na Kosovu, u skladu sa kosovskim zakonima i regulatornom sistemu.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je naglasio da je Priština odbijala da razgovara o energetici i da je Beograd "naterao" Prištinu ne samo da razgovora već i da se dogovori o energetici.

Mapa puta, prema oceni Petkovića, predstavlja set koraka, rokova i odgovornosti jedne i druge strane, a svi rokovi teku od trenutka kada Elektrosever dobija licencu za snabdevanje.

"Elektrosever će imati i važne distributivne usluge, ono što smo tražili i na čemu smo insistirali. Elektrosever će imati distributivne usluge poput izdavanja računa, naplate održavanje mreže i fizičkog povezivanja potrošača. To je mnogo važno jer to znači da imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu Kosova i Metohije", izjavio je Petković.

On je naglasio da je nakon ovog dogovora otvoren put za razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Srpska lista pozdravlja dogovor

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda, pozdravlja dogovor o energetici, "koji ima višestruki značaj za naš narod i privredu".

"Treba naglasiti da je ovaj sporazum dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja a ne primena nasilja, i njime se sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja naših energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza", navela je u saopštenju Srpska lista.

"Današnjim dogovorom", ističe se, "onemogućava se retroaktivna naplata".

Šta je dogovoreno?

Regulatorni ured za energiju Kosova (ERO) izdaće dozvolu za snabdevanje kompaniji Elektorosever i garantovati usaglašenost njenog rada s kosovskim zakonima, navodi se u Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma.

U dogovor Beograda i Prištine precizira se da će ažuriranu bazu podataka o korisnicima - sedam dana po izdavanju dozvole i preko kancelarije EU - Elektrosever dostaviti dvema kosovskim kompanijama: KOSTT-u i kompaniji za distribuciju električne energije (KEDS).

"Današnjim sporazumom, Elektrosever, kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdeva strujom potrošače u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu", navode iz EEAS.

U prvih deset dana od izdavanje dozvole Elektrosever bi trebalo da potpiše tehnički sporazum s KOSTT-om i KEDS-om, kako bi svoju delatnost mogao obavljati na kosovskom tržištu. S KEDS-om bi Elektrosever trebalo da potpiše i poslovni sporazum koji će omogućiti distribuciju struje, kao i ispostavljanje računa, plaćanje, održavanje mreže i priključivanje novih korisnika.

Plan predviđa i da u prvih 30 dana KEDS i KOSTT dobiju pristup trafo-stanici u Valaču, te drugim postrojenjima za distribuciju.

U roku od 45 dana od izdavanja dozvole KOSTT i KEDS će, nakon konsultacija s Elektroseverom, pred ERO izaći s planom investicija, troškova i gubitaka.

U slučaju nepoštovanja odredaba ugovora, ERO ima pravo da, 100 dana po izdavanju, suspenduje ili povuče dozvolu kompaniji Elektrosever. Ukoliko jedna od strana to zatraži, eksperti EU će ponuditi svoje viđenje situacije.

XS
SM
MD
LG