Linkovi

Kosovo i Srbija: Sporazum o energetici kao zalog za primenu ostalih dogovora


Tumačenja dogovora o primeni sporazuma o energetici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Tumačenja dogovora o primeni sporazuma o energetici

Zbog dogovora o primeni sporazuma o energetici koji su u Briselu postigli Beograd i Priština, kojim je predviđeno da građani severa Kosova ubuduće plaćaju utrošenu električnu energiju, u petak je u severnoj Mitrovici najavljen protest.

Istovremeno, južno od reke Ibar rastu očekivanja da će i drugi, ranije postignuti sporazumi, biti sprovedeni.

Proteste planira Građanska inicijativa "Srpski opstanak" - pod sloganom "Ko gasi svetlo na severu?" Njen predsednik Aleksandar Arsenijević za Glas Amerike kaže da će dogovor o primeni sporazuma o energetici ekonomski ugrioziti građane severa Kosova - jer predviđa da građani u tom delu Kosova ubuduće plaćaju utrošenu električnu energiju.

Na severu nemamo toplane i kotlarnice na šta bi se građani grejali, već će morati da se greju na struju, što bi dovelo do ozbiljnih izdataka u kućnom budžetu i time ugrozilo socijalno pitanje svakog građanina, a znamo da samo nekolicina okupljena oko Srpske liste ima tu privilegiju da plaća ogromne i velike račune”, naveo je Arsenijević.

S druge strane, predsednica Udruženja poslovnih žena Avenija u Lapljem Selu Gordana Đorić za Glas Amerike kaže da je dobro što je postugnut dogovor u vezi sa primenom sporazuma o energetici.

Mi južno od Ibra već duži niz godina plaćamo struju i smatram da je to normalno. Smatram da je dobro što se sada primenjuje taj sporazum iz razloga što se nadam da će i ostali sporazumi da zažive kao što je Zajednica srpskih opština”, navela je Đorić.

I predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini smatra da bi dogovor o primeni sporazuma o energetici trebalo da bude model i za primenu drugih tehničkih i političkih sporazuma, koje su u Briselu postigli Beograd i Priština, a koji još uvek nisu sprovedeni.

On je za Glas Amerike naveo da nesprovođenjem onoga što je jo pre skoro deset godina dogovoreno, gube i Kosovo i Srbija, kao što kako ističe, gube i što još uvek nije postignut finalni sporazum.

Mislim da i Kosovo i Srbija gube vreme, zato što mi moramo da živimo, kao što žive Francuska i Nemačka, bez ikakvih problema, iako su ratovale godinama i imale su žrtve. Mi što pre postignemo dogovor sa Srbijom to je bolje i za građane Kosova i za građane Srbije i za ceo svet, da nas skinu sa agende”, rekao je Šahini.

Dogovor koji se odnosi na sprovođenje sporazuma o energetici koji su u Briselu 2013. i 2015. godine, postigli predstavnici Beograda i Prištine sadrži devet tačaka.

Između ostalog predviđeno je formiranje novog srpskog preduzeća “Elektrosever” koje bi radilo po kosovskih zakonima.

XS
SM
MD
LG