Linkovi

Osmani: Kosovo do kraja godine podnosi zahtev za prijem u EU


Iljir Meta, predsednik Albanije, i Vjosa Osmani, predsednica Kosova, tokom svečanog dočeka na trgu u Prištini (Foto: VOA)
Iljir Meta, predsednik Albanije, i Vjosa Osmani, predsednica Kosova, tokom svečanog dočeka na trgu u Prištini (Foto: VOA)

Do kraja godine Kosovo će zvanično podneti zahtev za prijem u Evropsku uniju, poručila je predsednica Kosova Vjosa Osmani, posle sastanka sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, koga je u Prištini dočekala uz najviše počasti na glavnom gradskom trgu.

Posle intoniranja himne Meta je prolazeći pored novinara rukama pokazao simbol dvoglavog orla.

Iljir Meta u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Osmani se zahvalila Meti na kako je navela, konstantnoj podršci Kosovu.

“Kosovo i Albaniju mnogo šta ujedinjuje, a ono što nas ujedinjuje jeste naša evroatlanska budućost. Naše institucije i ljudi dele ovu viziju i mi kao dva predsednika naših zemalja smo uvek delili takve vizije. U ime svih građana Republike Kosova hvala vam na pomoći koju ste dali Kosovu i jedva čekamo da nastavimo tu saradnju”, kazala je Vjosa Osmani.

Predsednik Albanije Iljir Meta, kome je ovo poslednja poseta Kosovu u svojstvu predsednika Albanije, naveo je da ne može da prihvati bilo kakvu zahvalnost za podršku Kosovu, jer je kako je istakao, to bila njegova ustavna i moralna obaveza.

“Jedino što žalim je što sam mogao da učinim još više u podršci Kosovu da sam imao manje unutrašnjih problema tokom ovih pet godina. Ali dajem vam reč da ću od ponedeljka učiniti mnogo više i za Kosovo. Uveren sam da će izabrani predsednik Albanije nastaviti ovu veoma pozitivnu tradiciju“, naglasio je Meta.

Meta je govorio i o dijalogu Beograda i Prištine, istakavši da on treba da se završi međusobnim priznanjem.

“Jedva čekamo da aplaudiramo sporazumu koji će vas dovesti ne samo do normalizacije, nego i do recipročnog priznanja Srbije i Kosova i to je u interesu čitavog našeg regiona. Nijedna zemlja ne može ući u Evropsku uniju, a da ne reši sva takva pitanja i to je u interesu obe zemlje i svih nas. Želim da vas podstaknem da koračate na tom putu i da izbegnete svaku provokaciju, koja bi vas izbacila sa šina atlantskih i evropskih integracija ”, kazao je Meta.

Vjosa Osmani je najavila je da će Kosovo do kraja ove godine podneti zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ističući da bi ulazak Kosova u NATO povećao nivo bezbednosti, mira i stabilnosti u regionu.

“Naš jasan cilj ostaje članstvo u severnoatlantskim strukturama u EU i NATO. Kosovo radi na pripremi svoje aplikacije za status zemlje kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine. Što se tiče NATO-a, važno je napraviti odlučne korake napred, jer je činjenica da je Albanija, kao članica NATO-a, stvorila veću bezbednost za ceo region. Onog trenutka kada se i Kosovo pridruži ovoj Alijansi, povećaće se nivo bezbednosti i mira i stabilnosti u celom našem regionu“, kazala je Vjosa Osmani.

Predsednik Albanije Iljir Meta se posle sastanka sa Vjosom Osmani obratio poslanicima Skupštine Kosova, a sastao se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG