Linkovi

Kosovske reakcije na dogovor o primeni sporazuma o energetici sa Srbijom


O primeni sporazuma sa Srbijom u kosovskoj Vladi i Skupštini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

O primeni sporazuma sa Srbijom u kosovskoj Vladi i Skupštini

Kosovo je nakon dvadeset godina zaustavilo nepravdu i finansijsko krvoproliće na severu Kosova, ukazao je premijer Aljbin Kurti povodom dogovora o primeni sporazuma o energetici između Kosova i Srbije.

O dogovoru, koji su u utorak postigli predstavili Beograda i Prištine, u sredu se raspravljalo u kosovskom parlamentu.

Mapom puta za primenu energetskih sporazuma, ranije postignutih u briselskom dijalogu, između ostalog je predviđeno formiranje srpske komanije „Elektrosever“ koja bi radila u skladu sa kosovskim zakonima.

Kurti je na sednici Vlade Kosova precizirao da će četiri opštine na severu preći na redovan obračun i naplatu za utrošenu električnu energiju, na osnovu regulatornog i pravnog sistema Kosova.

Evropska unija pratiće sprovođenje ovog sporazuma. Nasledili smo mnoge stvari koje nismo želeli. Dajemo sve od sebe sa onim što smo nasledili. Kao što smo obećali, posle 20 godina zaustavljamo nepravdu i finansijsko krvoproliće u tom delu zemlje i završavamo problem u energetskom sektoru. Ovaj sektor je prioritet Vlade Kosova, jer utiče na svaki aspekt života naših građana", rekao je Kurti.

Iako dogovor o primeni energetskih sporazuma između Kosova i Srbije nije bio na dnevnom redu kosovskog parlamenta, poslanici, ali i premijer Kurti su na sednici govorili najviše o tome.

Kurti je ustvrdio da je Vlada koju predvodi nasledila brojne stvari koje nije želela.

Da li su briselski sporazumi iz 2013. i 2015. godine dobri? Nisu, kao što sam i govorio tih godina, to i danas kažem. Nisu bili dobri sporazumi, ali mi smo ih nasledili i našli. Kada sam postao premijer Kosova našao sam 38 opština, da sam se pitao ne bi bilo 38 opština. Kada sam postao premijer našao sam KEDS (Kosovska elektrodistributivna kompanija) i KESCO (Kosovska kompanija za snabdevanje električnom energijom), da sam ranije bio ne bi bilo KEDS-a i KESCO-a. Javni monopol je postao privatni monopol i ja sada moram da komuniciram i sarađujem sa njima. Tako da ima mnogo stvari koje ne radim sa voljom i željom, već iz nužde i odgovornosti”, naveo je Kurti na sednici Skupštine Kosova.

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku rekao je da je da je to što Kurti govori, kako se izrazio, politička kontroverza.

Premijer Kurti treba da pruži dva osnovna pojašnjenja, prvo i logično da li je sporazum dobar ili nije. Ako je to dobar sporazum, onda s pravom možete tvrditi da se uspostavlja legitimitet na severu i da se prihodi prikupljaju nakon 20 godina. Jer dogovor je dobar. Ali, ako sporazum nije dobar, onda bi trebalo da govorimo o legalizaciji Srbije, citiraću vas, na Kosovu i na severu. Dakle, morate razjasniti osnovni element, koja je priroda sporazuma, jer oba ne mogu biti. To je protiv političke retorike, ne možete se ponašati ni meso ni riba. Ili je dobro ili loše, ili je to nasledstvo ili je to vaša zasluga. Oba nisu. I ako je šteta, a ne kontinuitet, zašto ste onda doveli Elektrosever na Kosovo, čemu ste se suprotstavili pre četiri godine ovde na ovoj govornici. Za nas je sporazum isti, kako je tada bio dobar, tako je i sada, stoga ga podržavamo, njime se suverenitet proširuje na sever“, rekao je Abdidžiku.

Poslanik opozicione Demokratske partije Kosova Ferat Šalja rekao je da je sadašnji premijer Kosova Aljbin Kurti, kako se izrazio, ranije palio mnoge institucije protiveći se sporazumima koje su u Briselu postigli Kosovo i Srbija.

Na to mu je premijer Kosova odgovorio da sa predstavnicima Demokratske partije Kosova može da razgovara kad, kako je rekao, upute izvinjenje zbog privatizacije distributera i snebdevača električne energije i negirao da je ikada palio kosovske institucije.

XS
SM
MD
LG