Linkovi

Vlade Kosova i Albanije potpisale 19 bilateralnih sporazuma


Zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije (Foto: VOA)
Zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije (Foto: VOA)

U Prištini je u ponedeljak održana osma zajednička sednica Vlada Kosova i Albanije, nakon koje je potpisano 19 bilateralnih sporazuma.

Među postignutim sporazumima je i sporazum koji predviđa da maturanti sa Kosova i iz Albanije od naredne akademske godine mogu da konkurišu na 19 univerziteta u Albaniji i na Kosovu, pod istim uslovima, kriterijumima i procedurama. Takođe je dogovoreno da se tokom jula i avgusta, kao i tokom praznika i vikenda, na gradničnim prelazima građani ne zaustavljaju radi kontrole, kako bi se izbegle gužve.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijom Ramom, izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumima kojima se povećava saradnja u oblasti bezbednosti, obrazovanja, energetike, infrastrukture, zajedničkog ekonomskog tržista, turizma, civilnih registara i odbrane.

Na pitanje novinara o inicijativi „Otvoreni Balkan“, premijer Rama je rekao da ta inicijativa niti ujedinjuje, niti deli Albaniju od Kosova.

Imamo različite tačke gledišta, ali to nas ne sprečava da nastavimo da idemo napred u bilateralnim odnosima “, rekao je Rama, dodavši da će Albanija svaki sporazum koji postigne u okviru te inicijative, postići i sa Kosovom.

Premijeri Albanije i Kosova, Edi Rama i Aljbin Kurti (Foto: VOA)
Premijeri Albanije i Kosova, Edi Rama i Aljbin Kurti (Foto: VOA)

Kurti međutim nije želeo da komentariše pitanje regionalne incijative Otvoreni Balkan, kojoj se Kosovo nije pridružilo, jer kako je kazao to nema veze sa bilateralnim odnosima sa Albanijom.

Premijer Albanije je na početku sastanka dve vlade rekao da je obim trgovinske razmene između Kosova i Albanije bio 160 miliona evra godišnje kada su sastanci započeti 2014. godine, dok je u 2021. godini taj obim dostigao vrednost od 433 miliona evra. Takođe je rekao da su investicije Kosova u Albaniji u 2017. godini bile 9 miliona evra, dok su 2021. godine iznosile 139 miliona.

U ponedeljak je dogovoreno i održavanje zajedničke sednice dve Skupštine, Kosova i Albanije, 28. novembra ove godine, na 110. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Republike Albanije.

XS
SM
MD
LG