Linkovi

SAD upoznate sa izveštajima o budžetskom finansiranju sankcionisanih firmi na severu Kosova


Amblem Stejt departmenta (Foto: AP/Mandel Ngan)
Amblem Stejt departmenta (Foto: AP/Mandel Ngan)

Sjedinjene Države upoznate su sa izveštajima prema kojima se iz budžeta Srbije finansiraju firme sa severa Kosova koje se nalaze na listi američkih sankcija, rečeno je Glasu Amerike u Stejt departmentu.

Sjedinjene Države ozbiljno shvataju sve navode o materijalnoj podršci sankcionisanim entitetima”, navodi se u odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta.

Glas Amerike je, međutim, ostao uskraćen odgovora na pitanje šta bi u vezi sa navodima o budžetskom finansiranju 13 građana srpske nacionalnosti, kao i dvadeset firmi povezanih sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, trebalo da učine vlasti Srbije.

Takođe, nije nam pružen odgovor ni na pitanje da li bi finansiranje osoba i entiteta sa takozvane crne liste američkih vlasti - moglo za posledicu imati reakciju Amerike prema vlastima Srbije ili čak i neku težu posledicu - poput sankcija.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji se u javnosti Srbije i Kosova povezuju sa brojnim nelegalnim poslovima i istovremeno su među osumnjičenima za ubistvo političkog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, na udaru američkih sankcija našli su se u decembru 2021.

Veselinović je tada označen kao vođa organizovane kriminalne grupe i jedna od najkorumpiranijih osoba na Kosovu, a Radoičić kao njegov zamenik.

Informacije o tome da Srbija plaća milione evra pojedincima i firmama sa severa Kosova, povezanim sa Veselinovićem i Radoičićem, koji se nalaze na listi američkih, sankcija, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jedna od firmi “Rad 028” iz Zvečana, čiji je vlasnik Radule Stević - prema istraživanju RSE povezan sa Radoičićem, dobila je više od dvadeset poslova vrednih više od 7,5 miliona evra i to samo u periodu od uvođenja sankcija krajem 2021. Stević, navodi RSE, dobija tendere institucija koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije – bolnica, opština, ili škola.

Isti medij utvrdio je da je krajem 2019. godine Radu 028 poverena i izgradnja fudbalskog stadiona u Severnoj Mitrovici – ugovor vredan 1,3 miliona evra. Te godine je, navodi RSE, na čelu gradskog fudbalskog kluba "Trepča" i Fudbalskog saveza Kosova u srpskom sistemu bio Milan Radoičić. Stadion je trebalo da bude izgrađen, međutim radovi još nisu počeli.

Radio Slobodna Evropa piše i da dok je firma “Rad” dobijala poslove od Vlade Kosova, projekti su bili slični onima koje je na severu finansirala i Srbija – sanacija lokalnih puteva, izgradnja strujne mreže ili radovi u centralnoj ulici Kralja Petra u Severnoj Mitrovici. Kosovske vlasti prekinule su saradnju sa “Radom” pošto se ta kompanija našla na meti američkih sankcija.

Još jedna firma koja je pod američkim sankcijama, a crpi pare iz budžeta Srbije je “Metal” sa severa Kosova, u vlasništvu Siniše Nedeljkovića, piše RSE. U poslednjih deset godina, do uvođenja sankcija 2021. godine, njegovoj firmi je uplaćeno oko 2.5 miliona evra. Od stavljanja na crnu listu, više od 20 uplata iz budžeta Srbije leglo je na račin Nedeljkovićeve firme

Inače, kako izveštava RSE, kosovske vlasti terete Nedeljkovića za pokušaj ubistva, neovlašćenu proizvodnju i prodaju droga i neovlašćeno posedovanje oružja, tako da se protiv njega vodi aktivan postupak. I on se dovodi u vezu sa Veselinovićem i Radojičićem, ali i Srpskom listom - strankom sa severa Kosova pod kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji.

Ko su Veselinović i Radoičić?

Zvonko Veselinović, kako je objavio portal Istinomer, u više navrata je hapšen zbog različitih krivičnih dela. Prvi put to se dogodilo 2003, na putu Raška – Kraljevo, kada je priveden sa još troje ljudi. U automobilu je pronađeno tri kilograma i 190 grama heroina, a vrednost droge dosezala je 150.000 evra.

U avgustu 2004. Veselinović je pritvoren pod optužbom da je učestvovao u ubistvu Slaviše Maksimovića, a pred kraj 2005. godine uhapšen je u centru severne Mitrovice zbog navodne krađe automobila.

Tokom leta i jeseni 2011. godine Srbi sa severa Kosova podigli su barikade na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak sa namerom da spreče Euleks da na te prelaze preveze albanske carinike. Više puta je bilo sukoba sa policijom, a tokom jednog od incidenata, ubijen je pripadnik specijalne policije Kosova.

Komandant Kfora Erhard Drevs označio je Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka, kao organizatore incidenata na barikadama.

Kako je preneo BBC na srpskom, Veselinović se pominje i u Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. kao organizator grupe koja se bavi teškim krađama, oduzimanjem motornih vozila, iznudama i falsifikovanjem dokumenata na teritoriji Kosovske Mitrovice.

U decembru 2011. Veselinović je priveden zajedno sa bratom na Kopaoniku, a u optužnici protiv njega, Milana Radoičića i Dragana Ćurčića je navedeno da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlaništvu lizing kompanije “Hipo Alpe – Adrija lizinga” i tako sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara imovinske koristi. Apelacioni sud je oslobodio Veselinovića i Radoičića, a Ćurčić je osuđen na tri godine.

Oslobađajuća odluka doneta je i u postupku za nelegalno iskopavanje šljunka na Koridoru 10, a u ovom postupku osim njih dvojice na optužnici našli su se i Ivan Stamenović i kruševački biznismen Goran Makragić.

Nedostupni Radoičić

Početkom jula objavljena je poluminutna video poruka u kojoj je Milan Radoičić obelodanio da se, kako je rekao, vratio na Kosovo. Veruje se da je aktuelni potpredsednik Srpske liste poruku snimio u gradu Leposaviću.

Pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje. Mom narodu na severu, a i svim Srbima, samo da kažem, i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači, jer odavde nazad nema. Živela Srbija“, poručio je Radoičić.

Kosovskim vlastima nedostupan je od novembra 2018. i neuspelog pokušaja privođenja, zbog sumnje da je povezan sa ubistvom Olivera Ivanovića, kada ga policija nije pronašla na adresi stanovanja u severnoj Mitrovici. U Srbiji se povremeno pojavljuje na političkim skupovima koji okupljaju predstavnike Srba sa Kosova, kojima neretko prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić o Veselinoviću i Radoičiću

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić poslednjih godina dovode se u blisku vezu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića i Srpskom listom - političkom grupacijom dela Srba sa Kosova koja se nalazi pod kontrolom SNS-a.

U svojoj reakciji na američke sankcije uvedene početkom decembra 2021. Vučić je rekao da Veselinović Srpskoj naprednoj stranci, koju predvodi predsednik Srbije, nije davao novac.

"Stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini", rekao je Vučić medijima.

Upitan o sankcijama uvedenim Veselinoviću i Radoičiću, Vučić je odgovorio da je dobio neformalni izveštaj ambasade SAD i da će, ukoliko postoje ozbiljne optužbe, državni organi to ispitati.

Inače, Aleksandar Vučić je početkom oktobra negirao da ima bilo kakve veze sa Veselinovićem i Radoičićem - tvrdeći da njihove telefone nema u svom imeniku.

"Pravo da vam kažem, mislim da sam dva puta video na Kosovu i Metohiji Zvonka Veselinovića i uvek o tome javno govorio, mislim da se nikada u životu nismo čuli. Nemam ni njegov broj upisan u svom aparatu… Možda da je bilo neko društvo oko Kosova pa da sam sa nekim razgovarao, pa da je bio prisutan, ali i to ne verujem. Mislim da nikada u životu nisam razgovarao sa Milanom, nikada nisam razovarao osim ako je bio prisutan na sastancima kada ja prenosim poruke ljudima sa Kosova i gde sede predstavnici Srpske liste, pa mi se oni svi obraćaju. Nikako drugačije“, rekao je tada Vučić.

Krajem marta 2022, nekolio dana uoči aprilskih izbora u Srbiji, Milan Radoičić sedeo je tik uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom susreta koji je bio upriličen sa delom političkih predstavnika Srba sa Kosova.

Za aktuelnog potpredsednika Srpske liste u javnosti Srbije se prvi put čulo 2011. godine kada je protiv njega, pred Specijalnim sudom u Beogradu, podignuta optužnica za prisvajanje 32 kamiona kompanije Hipo Alpe Adria Lizinga. Na optužnici se tada našao i Zvonko Veselinović, koga je KFOR označio kao jednog od organizatora nereda i podizanja barikada, na severu Kosova 2011.

Obojica su pravosnažno, pred Specijalnim sudom, oslobođeni optužbi 2016. godine.

Kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža je u novembru 2018. godine potvrdio da kosovske vlasti Radoičića traže zbog sumnje na povezanost sa ubistvom Olivera Ivanovića. U danima nakon neuspešne policijske portage za njim oglasio se saopštenjem u kom je naveo da sa ubijenim Ivanovićem nije bio prijatelj, ali da nije ni nije ubica.

MUP Srbije je u istom mesecu saopštio da je u vezi sa tim slučajem Radoičić dao izjavu po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije.

Sam Vučić je još 2017. pohvalno govorio o njemu, dok je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj nekoliko puta potvrđivao komunikaciju sa njim - kao i zajedničke susrete njih dvojice sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Haradinaj je Radoičića opisivao kao čoveka sa autoritetom na severu Kosova. Ubijeni Oliver Ivanović ga je, u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN), opisao kao ključnu figuru i osobu koja stvarno ima moć na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG