Linkovi

Šalenberg na Kosovu: Rezultat dijaloga da bude međusobno priznanje


Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg sa šeficom kosovske diplomatije Donikom Gervalom na konferenciji za novinare u Prištini (Foto: Twitter/@a_schallenberg)
Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg sa šeficom kosovske diplomatije Donikom Gervalom na konferenciji za novinare u Prištini (Foto: Twitter/@a_schallenberg)

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je u utorak u Prištini da rezultat dijaloga Kosova i Srbije treba da bude potpuna normalizacija odnosa i međusobno priznanje. On je posle razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima pozvao na ukidanje viza za Kosovo.

Šalenberg je posle susreta sa šeficom kosovske diplomatije Donikom Gervalom poručio da bi što pre trebalo odobriti viznu liberalizaciju za Kosovo. On je naveo da će na sledećem samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati 23. juna pokrenuti to pitanje.

„Moja poseta je u ovom trenutku nije slučajna, ovaj region je veoma važan za Austriju. Moramo biti svesni da Moskva ima potencijal da destabilizuje region. Smatramo da je napad Rusije na Ukrajinu poziv da se Evropska unija probudi da se pozabavi ciljem članstva u EU. Važno je i obećanje dato pre 19 godina u Solunu. Trebalo bi otvoriti pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i dati liberalizaciju viza za Kosovo“, rekao je Šalenberg.

Šalenberg i Gervala razgovarali su i o dijalogu Beograda i Prištine. Austrijski ministar je naveo da je prirodno da na kraju ovog procesa dođe do pune normalizacije odnosa i međusobnog priznanja.

Ministarka spoljnih poslova Kosova rekla je da bi dijalog Beograda i Prištine mogao brzo da se završi ako bi, kako je navela, Srbija odustala od blokade ovog procesa.

"Razgovarali smo i o dijalogu koji Kosovo razvija sa Srbijom, o međusobnom priznanju, ističući naše vrlo konkretne predloge. Podvukla sam našu spremnost i ozbiljnost u ovom procesu, koji bi vrlo brzo mogao da se završi ako bi Srbija odustala od stava da blokira proces", rekla je Gervala.

Gervala se zahvalila Austriji na podršci koju pruža Kosovu i navela da je Austrija važan stub za zastupanje interesa Balkana, a samim tim I Kosova.

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je naša saradnja sa Austrijom bliska i da su naši stavovi veoma bliski. Takođe sam se zahvalila svom kolegi na aktivnoj podršci u našim naporima da se pridružimo Savetu Evrope i drugim međunarodnim mehanizmima", rekla je Gervala.

Kao i prethodnih godina i na konferenciji za novinare u ministarstvu spoljnih poslova Kosova nije bilo prevoda na srpski jezik, iako je Glas Amerike dva sata pre početka najavio prisustvo na konferenciji i zatražio da prevod bude obezbeđen.
Ministar spoljnih poslova Austrije tokom svog boravka na Kosovu sastao se i sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG