Linkovi

Izveštaj: Na Kosovu povećan broj prijavljenih slučajeva silovanja


Izveštaj: Dugo čekanje na Kosovu na sudske procese zbog silovanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Izveštaj: Na sudske procese zbog silovanja se na Kosovu čeka dve godine

Na Kosovu je u poslednje tri godine povećan broj prijavljenih silovanja i do 87 odsto, navodi se u izveštaju Misije Evropske unije na Kosovu (EULEX) o postupanju pravosudnog sistema u slučajevima činjenja tih krivičnih dela.

Kako je navedeno - jedan od najvećih problema je što se na sudske procese za te slučajeve čeka i do dve godine.

U periodu od 2019. do 2021. godine Policiji Kosova prijavljeno je 228 slučajeva klasifikovanih kao silovanje. U tom periodu najmanje slučajeva 57 bilo je 2019. godine, zatim 2020. godine prijavljeno je 64, a 2021. godine 107 slučajeva, navodi se u izveštaju EULEKS-a “Ocena postupanja pravosudnog sistema u slučajevima silovanja na Kosovu“.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je prisustvovala predstavljanju izveštaja, ocenila je da se radi o uznemirujućim trendovima.

"Želim da verujem da je je jedan od razloga za to povećana svest žena za prijavljivanje tih slučajeva, međutim podaci ne idu u prilog tome. Takođe je jako zabrinjavajuće što vidimo da vreme krivičnog postupka odnosno pravnog postupka je jako dugo. To postaje još teže kad uzmemo u obzir da postupci traju predugo, kada se čeka i do dve godine na određivanje prvog ročišta. Takvo postupanje institucija treba da se privede kraju“, kazala je Vjosa Osmani.

U izveštaju se navode i razlozi nadležnih za odugovlačenje sudskih ročišta.

Nedovoljan broj tužilaca i nedostatak specijalizovanih psihologa potrebnih za rad sa decom, maloletnim žrtavama, vreme za skupljanje dokaza i kašnjenje u ispitivanju dokaza “, rekla je predstavljajući izveštaj Kjara Taljani, savetnica za rodna pitanja u EULEKS-u.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu navela je da je za slučajeve seksualnog nasilja potrebna međuinstitucionalna koordinacija.

Videli smo nekoliko slučajeva u kojima policija, tužilaštvo ili sudovi nisu uspeli da urade ono što treba kako bi sprečili ponavljanje odnosno dešavanje takvih slučajeva. Mi smo takođe imali slučajeve gde se okrivljuje žrtva, videli smo i veoma blage kazne, čak i najminimalnije koje su predviđene krivičnim zakonom. Mi smo kao ministarstvo izradili strategiju protiv seksualnog nasilja i rodno zasnovanog nasilja i tu se navodi da su potrebni brzi, efikasni i odgovorni timovi koji bi radili u koordinaciji sa svim institucija“, kazala je Aljbuljena Hadžiu.

Šef EULEKS-a na Kosovu Lars Gunar Vigemark rekao je da će Misija nastaviti da podržava kosovske institucije u naporima da efikasnije rešavaju slučajeve seksualnog nasilja nad ženama.

Prečesto žrtvama nije dat dovoljan prioritet od strane pravosudnog sistema i moraju da izdrže dug i komplikovan proces ili se njihovi predmeti odbacuju zbog nedostatka materijalnih dokaza ili iz proceduralnih razloga. Potreban je pristup koji će biti baziran na žrtvama“, kazao je Vigemark.

Konferenciji su prisustvovali i čelnici pravosudnih institucija, koji su obećali efikasnije angažovanje u slučajevima koji se odnose na seksualno nasilje nad ženama.

XS
SM
MD
LG