Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe istražuje je li bilo pokušaja preokretanja ishoda izbora


ARHIVA - Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic svedoči u Senatu (Foto: AP/Andrew Harnik)
ARHIVA - Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic svedoči u Senatu (Foto: AP/Andrew Harnik)

Generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic pokrenuo je istragu o tome da li su bivši ili aktuelni zvaničnici tog sekretarijata "bili uključeni u nepropisan pokušaj" da se preokrene rezultat predsendičkih izbora 2020. godine.

Horovic je u ponedeljak saopštio da će istražiti navode u pogledu postupaka bivših i aktuelnih zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe, ali da istragom neće biti obuhvaćeni drugi vladini zvaničnici.

Istraga je pokrenuta nakon izveštaja u dnevniku "Njujork tajms" da je bivši pomoćnik sekretara za pravosuđe Džefri Klark razmatrao plan sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom da se smeni vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe i da se pokušaju osporiti rezultati predsedničkih izbora, iznošenjem pogrešnih tvrdnji da je bilo rasprostranjene izborne prevare.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer zatražio je od generalnog inspektora da istraži "pokušaj prevrata" i istakao da je "nezamislivo da bi lider u Trampovom Sekretarijatu za pravosuđe kovao zaveru da obori volju naroda".

Istraga, koju je najavio generalni inspektor, dio je sve većih napora da se istraže pokušaji bivšeg predsednika i njegovih saveznika da ponište izborne rezultate. Ti pokušaji, kako prenosi agencija Asošijeted pres, kulminirali su smrtonosnim nemirima u zgradi Kongresa 6. januara i drugim Trampovim opozivom u Predstavničkom domu, ovog puta zbog podsticanja pobune.

Izborni zvaničnici širom zemlje, među kojima i bivši sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, potvrdili su da nije bilo izborne krađe. Republikanski guverneri Arizone i Džordžije, u kojima je pobedio demokrata Džo Bajden, takođe su garantovali izborni integritet u svojim državama. Gotovo sve tužbe, koje su podneli Tramp i njegovi saveznici, su odbačene. Dve je odbacio i Vrhovni sud.

XS
SM
MD
LG