Linkovi

Bajden ukinuo zabranu regrutovanja transrodnih osoba u američkoj vojsci


Džozef Bajden potpisuje ukidanje zabranje regrutovanja transrodnih osoba u rodove američke vojske (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Džozef Bajden potpisuje ukidanje zabranje regrutovanja transrodnih osoba u rodove američke vojske (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je uredbu kojom je ukinuta zabrana transrodnim osobama da služe u američkoj vojsci – koja je doneta za vreme Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden je uredbu potpisao u prisustvu potpredsednice Kamale Haris, sekretara za odbranu Lojda Ostina i načelnika Generalštaba Marka Majlija.

"Opozvao sam diskriminatornu zabranu transrodnim osobama da služe vojsku. Stvar je jednostavna: Amerika je bezbednija kada svi koji su kvalifikovani da budu u službi to mogu da čine ponosno i otvoreno”, napisao je Bajden na društvenoj mreži Tviter nakon potpisa.

Time je, izveštava agencija Rojters, novi američki predsednik ispunio predizborno obećanje koje će naići na odobravanje LGBTQ zajednice.

Transrodnim osobama odobrena je služba u američkoj vojsci na osnovu uredbe bivšeg predsednika Baraka Obame donete 2016. Donald Tramp zabranio je im je regrutovanje – dozvolivši do tada angažovanom osoblju da zadrže pozicije u vojsci.

Obrazlažući zabranu doneti 2017. godine – bivši predsednik Tramp poručio je da, kako se izrazio, vojska mora biti usredsređena na pobedu i pritom ne bude opterećena medicinskim troškovima i ometanjima zbog transrodnih pripadnika.

Izveštaj “Palm centra” za prava LGBT osoba, prezentovan novembra 2020. čiji su autori bivša vojna lica, ukazuje da je zabrana regrutovanja transrodnih osoba naštetila borbenoj gotovosti.

Američka vojska broji oko 1,3 miliona aktivnih pripadnika, podaci su koje je objavio Sekretarijat za odbranu.

Ne postoje raspoloživi zvanični podaci o broju transornih pripadnika američke vojske. Rend korp (Rand Corp), institut za istraživanje politike, je 2016. Godine izašao sa procenom da je oko 2.450 aktivnih pripadnika američke vojske bilo transrodno.

XS
SM
MD
LG