Linkovi

Bajden ponovo uveo restrikcije na putovanja iz Evrope i drugih zemalja


Bajdenovom odlukom biće produžene restrikcije čije je ukidanje naredio Tramp (Foto: AFP/William Edwards)
Bajdenovom odlukom biće produžene restrikcije čije je ukidanje naredio Tramp (Foto: AFP/William Edwards)

Predsednik SAD Džo Bajden u ponedeljak je potpisao uredbu, kojom se ponovo uvode restrikcije na putovanja iz 26 evropskih zemalja - članica Šengena, Irske, Ujedinjenog kraljevstva, Brazila.

Uvedene su i restrikcije na dolazak putnika iz Južnoafričke Republike, koje stupaju na snagu u subotu, zbog novog soja virusa koji je tamo registrovan.

Restrikcije podrazumevaju da putnici koji nisu američki državljani, a koji su u proteklih 14 dana boravili u nekoj od navedenih zemalja, ne mogu da uđu u SAD.

"Zbog pogoršanja pandemije i širenja sojeva koronavirusa koji su zarazniji, ovo nije vreme za ukidanje restrikcija na međunarodna putovanja", saopštila je na konferenciji za novinare portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Prethodni predsednik SAD Donald Tramp je na kraju mandata naredio ukidanje tih mera, što je trebalo da stupi na snagu u utorak, 26. januara. Međutim, Bajden je ukinuo tu odluku Donalda Trampa, pa restrikcije nastavljaju da važe.

Soj virusa otkriven u Južnoafričkoj Republici još nije registrovan u SAD, ali soj otkriven u Velikoj Britaniji detektovan je u nekoliko američkih saveznih država.

Bajden je takođe protekle nedelje izdao naredbu da međunarodni putnici koji ulaze u SAD budu u karantinu dve nedelje.

Od svih putnika, uključujući i decu stariju od dve godine, zahteva se da imaju i negativan test na Kovid 19, koji nije stariji od tri dana.

XS
SM
MD
LG