Linkovi

Masovna hapšenja na protestima podrške Alekseju Navalnom


Moskva: Protest za oslobađanje Navalnog
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Moskva: Protest za oslobađanje Navalnog

Policija je širom Rusije uhapsila više od 3.000 građana i protiv njih upotrebile silu tokom protesta desetina hiljada ljudi zbog hapšenja i pritvaranja opozicionog lidera i kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Nevladina organizacija OVD-Info protest saopštila je da su građani hapšeni tokom protesta u najmanje 70 gradova Rusije. Najviše ih je privedeno u Moskvi i Sankt Peterburgu, ukazala je ta organizacija.

Među privedenima je i supruga Alekseja Navalnog - Julija, koja je na društvenom mreži Instagram objavila fotografiju za koju je navela da je slikana u policijskom kombiju. Istovremeno, agencija Rojters zabeležila je trenutak njenog privođenja.

U prestonici Moskvi okupilo se oko 40.000 građana na jednom od najmasovnijih protesta tokom poslednjijh nekoliko godina.

Izveštač Rojtersa javio je da policija na grub način privodi učesnike – uvlačeći ih u kombi vozila.

Ruske vlasti, međutim, tvrde da se u Moskvi okupilo svega 4.000 građana.

Uz to, nadležni su od građana zatražili da se uzdrže od protestovanja zbog kako su naveli, rizika od pandemije Kovida 19. Zapretile su krivičnim gonjenjem i zatvorskim kaznama demonstrantima koji su se okupili širom zemlje.

Beograd: Policija nije dozvolila skup podrške Navalnom

Policija u razgovoru sa građanima na skupu podrške Alekseju Navalnom, Foto: RSE
Policija u razgovoru sa građanima na skupu podrške Alekseju Navalnom, Foto: RSE

Beogradska policija nije dozvolila održavanje skupa podrške ruskom opozicinaru Alekseju Navaljnom, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

Kao obražloženje policija je navela epidemiološke mere, javio je RSE.

Okupljene na skupu ispred Hrama svetog Save policija je legitimisala i zatražila da se raziđu sa obrazloženjem da skup nije prijavljen, kao i da je prema epidemiološkim merama koje su na snazi u Srbiji zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, rekli su organizatori.

Na skupu podrške Navaljnom bilo je manje od deset ljudi, a kako su rekli za RSE, okupili su se spontano preko društvenih mreža.

Rečeno im je da je policija reagovala na poziv obezbeđenja hrama.

Učesnici skupa su se potom uputili ispred ambasade Rusije, gde je ih je policija takođe legitimisala, a rečeno im je da prostor ispred ambasade nije mesto za okupljanje. Dobili su instrukcije da se raziđu, uz napomenu da će moći da održe skup onda kad bude bio prijavljen.

Nekoliko okupljenih je nešto dalje od ambasade razvilo poruke “Sloboda za Navaljnog”, kojima se širom sveta traži da ruske vlasti oslobode opozicionara, javio je RSE.

Navalni je svoje pristalice pozvao na protest prošle nedelje – kada je po dolasku u Rusiju iz Nemačke priveden po sletanju na aerodromu.

U Nemačkoj se oporavljao od trovanja nervnim gasom novičokom za šta je kao odgovorne označio ruske vlasti na čelu sa Vladimirom Putinom – što one odbacuju.

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider i kritičar predsednika Vladimira Putina, osuđen je 2014. godine po optužbama za prevaru i pranje novca na zatvorsku kaznu od tri i po godine.

Evropski sud za ljudska prava presudu ruskog pravosuđa označio je proizvoljnom i, kako je ukazano, očigledno nerazumnom.

Ruska zatvorska služba potražuje Navalnog tvrdeći da je prekršio odredbe uslovnog pomilovanja nakon presude kojom je 2014. osuđen po optužbama za pranje novca. To državno telo saopštilo je da ruski opozicioni lider iza rešetaka treba da provede naredne tri i po godine.

Navalni i njegovi saradnici taj proces i presudu označili su kao politički motivisanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG