Linkovi

Počela distribucija vakcina protiv Kovida 19 u SAD


U Americi počela distribucija vakcine protiv Kovida
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

U Americi počela distribucija vakcine protiv Kovida

U Sjedinjenim Državama počela je distribucija vakcine protiv Kovida 19 koju su proizvele farmaceutske kompanije "Fajzer" i "Bajontek".

Postupak je počeo u nedelju ujutru kada su prvi kamioni sa vakcinama napustili objekat kompanije "Fajzer" koji se nalazi u američkoj državi Mičigen.

Doze vakcina skladište se na poseban način kako bi bila održana niska temperature na kojoj bi ih trebalo čuvati.

Distribucija vakcine počinje trenutku kada Sjedinjene Države beleže najveći broj obolelih i preminulih od početka globalne pandemije koronavirusa.

Od posledica te bolesti u Sjedinjenim Državama dnevno život izgubi oko 2.400 građana – dok se ukupan broj smrtnih slučajeva približava broju od 300.000. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins – broj obolelih u SAD premašio je 16 miliona.

Federalne vlasti planiraju da prvih 2,9 miliona doza distribuiraju u 64 američke države, veće teritorije, gradove i pet agencija. Uprkos tome što vlasti organizuju proces – države odlučuju prioritete pri vakcinisanju.

"Očekuje se da će u Sjedinjenim Državama biti vakcinisano oko 30 odsto populacije do kraja marta", izjavio je jedan od zvaničnika zadužen za proces nabavke i distribucije vakcine doktor Moncef Slaui (Moncef Slaoui) za Foksnjuz.

Bolnice širom Sjedinjenih Država pripremaju se za prijem prvih pošiljki u ponedeljak. Međutim, očekuje se da će proći nedelje pre nego što većina građana primi vakcinu.

Zdravstveni radnici i štićenici domova za zbrinjavanje starijih osoba trebalo bi da budu pre osobe koje će primiti dve doze vakcine - koje se daju u razmaku od dve sedmice.

Uprava za hranu i lekove (FDA) kasno u petak odobrila je vakcinu, koju su razvili američki proizvođač lekova Fajzer i nemački partner BioNTek, za hitnu upotrebu. Pokazalo se da je vakcina, koja se mora držati na minus 70 stepeni Celzijusa, 95 odsto efikasna u sprečavanju Kovida 19 u kasnoj fazi ispitivanja.

Zdravstveni radnici i stariji ljudi u staračkim domovima biće prvi na redu koji će dobiti prvu rundu od 2,9 miliona doza. Dve doze po osobi, u razmaku od tri nedelje, potrebne su za maksimalnu rezistenciju na patogen Kovid 19.

Izvršni direktor BioNTeka Ugur Sahin rekao je da će vakcina "pomoći da se spasu životi širom Sjedinjenih Država" i da bi "mogla da ubrza povratak u normalu".

Američka federalna vlada planira da ubrza vakcinaciju u narednim nedeljama, posebno ako uskoro bude odobrena vakcina kompanije Moderna Inc.

Savetodavna grupa američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti sastala se u subotu i preporučila vakcinu za široku upotrebu za one starije od 16 godina.

Kasnije će se pozabaviti pitanjem da li grupe kao što su trudnice i one mlađe od 16 godina treba da budu vakcinisane.

Te dve grupe su isključene iz početnih ispitivanja sve dok istraživači ne budu mogli da utvrde da li je vakcina bila relativno bezbedna kod zdravih odraslih, pre testiranja na ranjivijim grupama.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, dr Antoni Fauči, rekao je u četvrtak da će regulatori i proizvođači lekova započeti klinička ispitivanja u januaru, testirajući bezbednost vakcina na trudnicama i mladima.

Vakcina je prvi put odobrena u Britaniji početkom ovog meseca, a stanovnici te zemlje počeli su da vakcinišu u utorak.

Kanada je takođe odobrila vakcinu i očekuje da će započeti vakcinaciju narednih dana.

Bahrein, Meksiko i Saudijska Arabija takođe su odobrili upotrebu vakcine Fajzer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG