Linkovi

Fajzer i Bajontek podnose zahtev za registraciju vakcine u Srbiji


Vakcina protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer i Bajontek
Vakcina protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer i Bajontek

Farmaceutske kuće Fajtzer i Bajontek, čija je vakcina protiv Kovida 19 danas odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji, podnose zahtev za registraciju vakcine u Srbiji, potvrđeno je za Glas Amerike u Vladi Srbije.

Kako je rečeno, to je dogovoreno na sastanku premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima ovih kompanija.

Fajzer i Bajontek će tokom dana podneti svu potrebnu dokumentaciju Agenciji za lekove koja treba da odobri korišćenje vakcine protiv Kovida 19.

Vakcina Fajzera i Bajonteka je, kako je ranije saopšteno, efikasna u 95 odsto slučajeva.

U sredu je dobila zeleno svetlo za upotrebu u Velikoj Britaniji, a Fajzer je podneo zahtev za registraciju i u SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio da će u Srbiju stići 1,8 miliona doza vakcina i da je verovatno reč o Fajzer/Bajontek vakcini. Prve doze bi, kako je najavljeno, trebalo da stignu u Srbiju do kraja godine, a prvi na redu da prime vakcinu biće zdravstveni radnici, vojska, policija, štićenici domova za stare.

Vakcina američke kompanije "Fajzer" i nemačkog "Bionteka" pokazala se, nakon treće faze ispitivanja, kao 95 odsto efikasna. Prima se u dve doze. Kompanija "Biontek" radi na pronalasku formule koja bi omogućila njeno čuvanje na sobnoj temperaturi jer, prema trentnim podacima, mora da se čuva na -75 stepeni Celzijusa, što predstavlja problem za distribuciju. Velika Britanija je ranije danas odobrila upotrebu Fajzer-Biontek vakcine i time postala prva zemlja u svetu koja je to učinila. (kraj) lj

XS
SM
MD
LG