Linkovi

Bivši američki predsednici spremni da se vakcinišu pred kamerama


ARHIVA - Bivši američki predsednici Barak Obama, Džordž Buš mlađi i Bil Klinton, (Foto: Bill Streicher-USA TODAY Sports)
ARHIVA - Bivši američki predsednici Barak Obama, Džordž Buš mlađi i Bil Klinton, (Foto: Bill Streicher-USA TODAY Sports)

Bivši američki predsednici Barak Obama, Džordž Buš mlađi i Bil Klinton saopštili su da su spremni da se vakcinišu protiv koronavirusa pred televizijskim kamerama da bi eventualno uverili skeptičnu javnost u pogledu bezbednosti nove vakcine.

"Možda ću to uraditi na televiziji ili ću dozvoliti da se snimi, da bi ljudi znali da verujem u nauku", rekao je Obama, demokrata koji je napustio položaj u Beloj kući 2017. godine, u intervjuu za radio "Sirius XM", objavljen u sredu.

Buš, republikanac i Obamin prethodnik, spreman je da primi vakcinu pred kamerama kada američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobri njenu hitnu upotrebu, rekao je Bušov šef osoblja Fredi Ford.

Klinton, demokrata, "definitivno će primiti vakcinu čim mu bude dostupna, u zavisnosti od prioriteta koje utvrde zvaničnici zaduženi za javno zdravlje", naveo je u mejlu njegov portparol Anhel Urenja.

Dodao je da će Klinton to uraditi javno, ako će to pomoći da se Amerikanci ohrabre da urade isto.

Odbor savetnika FDA sastaće se 10. decembra da bi odlučio da li da preporuči hitnu upotrebu vakcine kompanije "Fajzer" i njenog nemačkog partnera "Bajonteka" za koju se pokazalo da je 95 odsto delotvorna u sprečavanju koronavirusa. Američki zdravstveni zvaničnici predviđaju da bi prva vakcinacija mogla da počne posle nekoliko dana ili nedelja od sastanka.

Vakcina kompanije "Moderna", razvijena sličnom tehnologijom kao Fajzerova, delotovorna je gotovo 95 odsto u kliničkim ispitivanjima, a o njoj bi trebalo da se raspravlja 17.decembra.

Značajan broj Amerikanaca skeptičan je u pogledu vakcinacije, ali i rekordne brzine kojom je razvijena vakcina protiv Kovida 19. Međutim, prema prošlomesečnom istraživanju agencije Galup, 58 odsto Amerikanaca saopštilo je da bi primilo vakcinu protiv koronavirusa, što je rast u odnosu na 50 odsto koliko ih je bilo u anketi sprovedenoj u septembru.

Predsednik Donald Tramp, koji se ranije ove godine oporavio od kovida, hvalio je učešće svoje administracije u finansiranju razvoja određenih vakcina. Međutim, Bela kuća za sada nije odgovorila na pitanja da prokomentariše izjave Trampovih prethodnika u pogledu vakcine.

Kabinet potpredsednika Majka Pensa uputio je novinare na ranije intervjue, u kojima je Pens rekao da bi "bio ponosan da primi vakcinu čim ona bude dostupna".

Ivanka Tramp, Trampova starija ćerka i savetnica, rekla je u septembru da bi bila spremna da primi vakcinu.

"Pozdravljam izjave koje pomažu da se javnost uveri da je vakcina bezbedna i efikasna", tvitovala je Ivanka u četvrtak, komentarišući medijske izveštaje o obećanju bivših predsednika. "I dalje ostaje moja ponuda da uradim isto".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš bi voleo da primi vakcinu čim ona bude dostupna, ali nakon onih koji bi prvo trebalo da se vakcinišu, rekao je u sredu njegov portparol Stefan Dižarik.

Na pitanje da li bi Gutereš javno primio vakcinu, Dužarik je odgovorio: "Videćemo da li će to uraditi javno. Ne znam da li želite da vidite kako u javnosti skida košulju".

XS
SM
MD
LG