Linkovi

Savetnici FDA podržali upotrebu vakcine protiv Kovida 19 u SAD


Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19 se daje u dve doze
Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19 se daje u dve doze

Savetodavni odbor pri američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) u četvrtak je, ubedljivom većinom glasova, podržao hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanije "Fajzer", čime je otvoren put da američki regulatorni organi odobre vakcinaciju protiv Kovida 19 koji je u Americi odneo više od 285.000 života.

Sa 17 glasova za, 4 protiv i jednim uzdržanim, vladini savetnici zaključili su da je vakcina Fajzera i njegovog nemačkog partnera "Bajonteka" po svemu sudeći bezbedna i delotvorna za hitnu upotrebu kod odraslih i tinejdžera, starih 16 godina i više.

Očekuje se da Uprava za hranu i lekove odobri vakcinu najranije u petak ili subotu.

Upotreba Fajzer/Bajontek vakcine je podržana uprkos pitanjima pokrenutim posle alergijske reakcije kod dve osobe koje su je primile ranije ove nedelje u Britaniji.

Uprkos nepoznanicama, u hitnim situacijama "pitanje je da li znate dovoljno", rekao je Pol Ofit, član odbora iz dečje bolnice u Filadelfiji koji je zaključio da potencijalne prednosti vakcine nadmašuju njene rizike.

Komesar FDA Stiven Han prethodno je rekao da je sastanak odbora "važan dan za celu Ameriku" i naglasio da se nada da će dovesti do okončanja pandemije i povratka "normalnijem i zdravijem životu".

Dodao je da ima potpuno poverenje u "našu procenu bezbednosti i efikasnosti vakcine" i da bi u to trebalo da bude uverena i američka javnost.

U slučaju odobrenja vakcine, federalna vlada će odmah isporučiti 6,4 miliona doza širom SAD, a prioritet pri vakcinaciji imaće zdravstveni radnici.

Vojni lekari takođe će biti među prvima koji će primiti Fajzer/Bajontek vakcinu. Portparol Pentagona je izjavio da će vojska početi sa imunizacijom "dan, dva" pošto Uprava za hranu i lekove odobri vakcinu.

Vakcinacija će prvo biti dobrovoljna, ali bi vremenom, kada dobije punu licencu, mogla da postane obavezna.

Uprava za hranu i lekove razmatraće zahtev Fajzera i Bajonteka za hitno odobrenje vakcine u trenutku kada u SAD od koronavirusa dnevno umire i do tri hiljade ljudi.

Vakcina Fajzera i Bajonteka već je odobrena u Velikoj Britaniji gde je u utorak vakcinisana prva osoba, a istu vakcinu je kasnije odobrila i Kanada.

Ova vakcina daje se u dve doze u razmaku od tri nedelje, a potrebno joj je posebno skladištenje na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa.

XS
SM
MD
LG