Linkovi

Broj žrtava Kovida 19 u SAD prvi put premašio 3.100 za dan


ARHIVA - Zdravstveni radnici u bolnici u Los Anđelesu premeštaju pacijenta obolelog od Kovid 19. (Foto: AP/Jae C. Hong)

U Sjedinjenim Državama je za jedan dan od Kovida 19 preminulo više od 3.100 ljudi, što je najviše od izbijanja pandemije, dok je broj hospitalizacija prvi put veći od 100.000, a broj novih slučajeva premašuje 200.000 dnevno, pokazuju podaci objavljeni u četvrtak.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u Americi je u sredu registrovano 3.157 žrtava kovida, što je više od broja poginulih tokom terorističkih napada 11. septembra, podseća AP. Takođe je mnogo više od dosadašnjeg rekordnog dnevnog broja žrtava koronavirusa - 2.603 - zabeleženog 15. aprila, kada je područje Njujorka bilo epicentar zaraze u SAD.

Najnoviji podaci pokazuju da se produbljuje kriza u zemlji, a najgore možda predstoji, moguće i zbog odloženih posledica Dana zahvalnosti kada su milioni Amerikanaca ignorisali upozorenja da ne izlaze iz kuće i da praznik slave samo sa svojim ukućanima.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je u sredu na sumornu zimu koja predstoji, jer i dalje se beleži porast slučajeva Kovida 19 širom zemlje.

"Realnost je da će decembar, januar i februar biti teška vremena", rekao je direktor CDC-a Robert Redfild u prezentaciji uživo koju je organizovala Fondacija američke privredne komore. "Zapravo verujem da će to biti najteže vreme u istoriji javnog zdravlja ove nacije."

Redfild je rekao da je trenutni porast slučajeva Kovida 19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, gori od prethodnih, napominjući geografski opseg i strmiju putanju stope zaraze i smrti, jer SAD svakodnevno beleže oko 2.000 smrtnih slučajeva od virusa.

Redfield je takođe upozorio na opterećenje bolnica u celoj zemlji, u kojima nema dovoljno kreveta i prezaposlenog osoblja. Prema projektu "Praćenje Kovida" (COVID Tracking), SAD su prvi put od početka pandemije u sredu prešle 100.000 hospitalizacija zbog virusa.

Iako mnogi Amerikanci počinju da budu umorni zbog praćenja smernica držanje društvene distance i nošenje maski, Redfild je pozvao ljude da se pridržavaju ove prakse u narednim mesecima.

Takođe u sredu, CDC je rekao da bi Amerikanci trebalo da uđu u karantin 10 dana nakon potencijalne izloženosti virusu, skraćujući prethodne smernice za 14-dnevni karantin.

Sjedinjene Države zabeležile su više od 273.000 smrtnih slučajeva i oko 14 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa ove godine, prema Univerzitetu Džons Hopkins.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG