Linkovi

Vakcinisana prva osoba u Velikoj Britaniji


Margaret Kinan je prva osoba na svetu koja je primila Fajzerovu vakcinu mimo kliničkih studija
Margaret Kinan je prva osoba na svetu koja je primila Fajzerovu vakcinu mimo kliničkih studija

Devedesetogodišnja Margaret Kinan prva je osoba na svetu koja je primila Fajzer/Bajontek vakcinu protiv Kovida 19. Ona je vakcinisana pre svog 91. rođendana.

"Osećam se privilegovano jer sam prva vakcinisana protiv Kovida 19. Ovo je najbolji poklon za rođendan koji sam mogla da dobijem, jer konačno mogu da budem sa svojojm porodicom i prijatelljima za Novu godinu, pošto sam veći deo ove godine provela sama", rekla je Kinan.

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila vakcinaciju protiv Kovida 19.

Fajzer/Bajontek vakcina se u Britaniji nalazi u upotrebi od utorka, a plan je da je prvo prime najstariji, potom zdravstveni radnici, pa negovatelji i štićenici u domovima za stare.

Vakcina mora da se čuva u specijalnim uslovima i potrebno je da se drži na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa, dok u običnom frižideru može da se čuva samo pet dana, pa će se zato prvo davati u bolnicama.

Britanija je naručila 40 miliona doza, pa se računa da će biti vakcinisano 20 od 67 miliona stanovnika. Uprkos optimizmu i publicitetu koji prati prve vakcinacije u Britaniji, vlasti su upozorila da će kampanja vakcinisanja trajati mesecima, što znači da će se restrikcije koje su poremetile svakodnevni život i nanele veliku štetu ekonomiji verovatno nastaviti do proleća. "Pred nama je dug put ali ovo označava stazu koja je izlaz", izjavio je za BBC britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok.

Inače, slavu Margaret Kinan je možda "zasenio" drugi čovek koji je primio vakcinu za Kovid - 81-godišnji Vilijam Šekspir čije ime je pokrenulo brojne dosetke na društvenim mrežama dok su neki korisnici menjali imena slavnih Šekspirovih komada i pisali sonete o Kovidu na Tviteru.

Američki regulatori pozitivno ocenili Fajzerovu vakcinu

U vreme kada je u Britaniji počela vakcinacija, preko Atlantika, stručnjaci američke Uprave za hranu i lekove (FDA) objavili su na internetu svoju analizu koja potvrđuje da vakcina "snažno štiti" od Kovida 19 i da je, po svemu sudeći, bezbedna.

Pozitivna ocena Uprave za hranu i lekove (FDA) otvara put ka odluci da se dozvoli početak upotrebe vakcine u narednih nekoliko dana.

Međutim, način na koji Amerika ocenjuje eksperimentalne vakcine je jedinstven. U četvrtak, FDA će sazvati grupu koja u suštini predstavlja sud naučnika - koja će javno debatovati koliko su zaista jaki dokazi koji potvrđuju efikasnost i bezbednost vakcine. Taj javni proces provere i odobrenja je ključan da se pojača poverenje građana u vakcine, pred početak, kako se veruje, najvećeg napora vakcinacije u američkoj istoriji.

Panel nezavisnih naunčnika će razmatrati ocene FDA pre nego što preporuči da li je vakcina dovoljno efikasna i bezbedna za milione Amerikanaca. FDA obično sledi savet te komisije i ukoliko ona da zeleno svetlo, prvi korisnici će biti zdravstveni radnici i stanari domova za starije građane. Direktor Fajzera nije želeo da prognozira koliko će brzo FDA doneti odluku.

Studija: Vakcina Astra Zeneke je bezbedna

Novi rezultati ispitivanja kandidata za vakcinu za Kovid Oksfordskog univerziteta i kompanije Astra Zeneka pokazuju da je bezbedna i efikasna u 70 odsto slučajeva. Neki stručnjaci kažu da je to dovoljno da vakcina b ude odobrena.

Delimične rezultate testova vakcine sprovedenih u Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi objavio je u utorak medicinski žurnal Lanset.

Međutim, i dalje ostaje pitanje da li će vakcina dovoljno efikasno mogći da zaštiti ljude starije od 55 godina. To je ključni problem kod vakcine za koju se zdravstveni zvaničnici nadajuj da će moći da se oslanjaju na nju širom svetu zbog niže cene, dostupnosti i jednostavnosti upotrebe.

XS
SM
MD
LG