Linkovi

U eksploziji bombe pored puta i vazdušnom udaru u Avganistanu 15 poginulih


Propadnici bezvednosnih snaga Avganistana istražuju mesto napada bombom postavljenom pokraj puta u Kabulu, Avganistan, 10. jauara 2021.
Propadnici bezvednosnih snaga Avganistana istražuju mesto napada bombom postavljenom pokraj puta u Kabulu, Avganistan, 10. jauara 2021.

Eksplozija bombe postavljene pored puta u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, rano u nedelju i vazdušni napad protiv militanata na drugom mestu u toj ratom razorenoj zemlji usmrtili su najmanje 15 ljudi, uključujući i vladinog portparola.

Zvaničnici su rekli da je "magnetna mina" ciljala vozilo koje je prevozilo Zia Vadana, portparola Nacionalnih snaga za zaštitu javnosti, u Ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje.

Dvoje Vadanovih kolega takođe su ubijene, dok je još jedna osoba povređena, dodaje se u saopštenju.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani "žestoko je osudio teroristički akt" i naložio vlastima da uhapse one koji stoje iza njega, rekao je njegov ured.

Niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad, ali Gani je za zaveru optužio talibanske pobunjenike.

"Nagli porast nasilja od strane talibana protivan je duhu posvećenosti miru i ukazuje na to da grupa i dalje sledi svoj 'jastrebovski' stav da oduzima nevine živote i oštećuje javne objekte", rekao je avganistanski predsednik.

Kabul je zahvatio talas uglavnom ciljanih ubistava vladinih zvaničnika, istaknutih novinara i predstavnika civilnog društva, za koje niko ne preduzima odgovornost.

Avganistanske vlasti i američka vojska optužile su talibane za planiranje atentata, što ta pobunjenička grupa odbacuje.

Smrtonosni vazdušni napad

Odvojeno od toga, avganistanske snage bezbednosti preko noći izvele su vazdušni napad protiv talibana u jugozapadnoj provinciji Nimruz, ubivši 12 civila i ranivši nekoliko drugih.

Šef pokrajinskog veća Baz Muhamad rekao je za Glas Amerike da je vazdušni udar u okrugu Khashrod pogodio dom civila, a da među žrtvama ima i žena i dece.

Guverner Nimruza, Zamari Ahadi, u izjavi je potvrdio da su avganistanske vazduhoplovne snage gađale talibansku bazu u okrugu, ubivši najmanje 12 pobunjenika.

Guverner je rekao da je specijalni tim zadužen za istragu smrti civila u incidentu.

Talibani su u izjavi saopštili danjihovi borci nisu bili prisutni na tom području, niti da je vlasnik uništene imovine, koji je takođe bio među poginulima, imao imao veze sa pobunjeničkom grupom.

Nasilje u nedelju dogodilo se u trenutku kada se Talibani i predstavnici avganistanske vlade angažuju u mirovnim pregovorima u glavnom gradu Katara, Dohi.

Takozvani unutaravganistanski dijalog, uz posredovanje SAD, započet u septembru, proizašao je iz značajnog sporazuma koji je Vašington potpisao sa talibanima u februaru 2020. godine da bi pokušao da zatvori 19-ogodišnji rat u Avganistanu i da se kući vrate sve američke trupe.

XS
SM
MD
LG