Linkovi

U dvostrukom napadu u inače bezbednoj avganistanskoj pokrajini ubijeno 14 ljudi


Posledice smrtonosnog dvojnog bombaškog napada u Bamijanu, Avganistan, 25. novembra 2020.
Posledice smrtonosnog dvojnog bombaškog napada u Bamijanu, Avganistan, 25. novembra 2020.

Zvaničnici u Avganistanu saopštili su da su dve uzastopne bombe eksplodirale u utorak u centralnoj pokrajini Bamijan, ubivši najmanje 14 ljudi i ranivši 50 drugih.

Smrtonosno nasilje u regionu u kom su u većini šiitski Hazari, koji su na nivou države manjina, prvi je takav napad otkako su Sjedinjene Države i njihovi saveznici napali Avganistan pre 19 godina i zbacili talibane sa vlasti.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arian potvrdio je kasno popodnevne bombaške napade na glavnoj pijaci glavnog grada pokrajine, poznatom i kao Bamijan.

Rekao je da su gotovo sve žrtve civili, među kojima je bilo i dece.

Faroghudin Ameri, šef pokrajinske bolnice, rekao je za Glas Amerike da je nekoliko ranjenih bilo u "kritičnom stanju", i bojao se da bi broj poginulih mogao porasti.

Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za pokolj.

Portparol talibana brzo je porekao umešanost te grupe, rekavši da "osuđuje napade na civilne ciljeve".

Demanti je podstakao sumnju da bi nasilje moglo biti delo grupe Islamska država, koja je rutinski priznavala bombaške napade i druge nasilne napade na članove zajednice Hazara koji žive u glavnom gradu Kabulu.

Nasilje u utorak u Bamiian-u dogodilo se istog dana kada su se donatorske zemlje sastale u Ženevi i obećale finansijsku pomoć za tu nasiljem pogođnu južnoazijsku zemlju.

XS
SM
MD
LG